Morgenrapport Onsdag

Nå er stormen over, og børsene på Wall Street åpner om syv timer. Store ødeleggelser vil kunne legge en demper på handelen, men mest sannsynlig er investorene bare glade for at katastrofen ligger bak oss. I sum regner jeg med at Oslo Børs stiger marginalt i dag, og det er sikkert mange som har shortet aksjer på naturkatastrofen som ender med å drive indeksen høyere når de dekker inn posisjonene.

-/ DEN MEST underdekkede nyhetshistorien det siste døgnet må være at Iran har kanalisert beriket uranium over til fredelig formål, og således unngått et Israelsk angrep. Det betyr også at de valgte å vike i stedet for å fortsette et hardt løp. Ikke rart oljeprisen har falt tilbake de siste ukene, hvis geopolitisk risiko skal ned. Jeg måtte lese den to ganger, for dette er banebrytende nyheter.

-/ SKAL OLJEPRISEN videre ned vil det være naturlig å se på Norwegian og RCL. Jeg leser dog noen analytikere som har blitt kjølige til RCL, både fordi aksjen er priset høyere nå etter tallene, men også fordi de guidet noe lavere for fjerdekvartal, men kompenserte med å løfte hele 2013 inntjeningen. Problemet med det, er at visibiliteten for selskaper er som regel i de nærmeste månedene, og ikke 12-15 måneder frem i tid. Et år i næringslivet er lang tid, alt kan skje.

-/ AT IKKE SAMTLIGE flyselskaper har fokusert sterkere på Wi-Fi tidligere, er et mysterium for meg. Det betyr at folk kan få underholdning og arbeidstid når man reiser. The Telegraph har nå en artikkel om hvordan Norwegian er en pioner i dette arbeidet, fordi de skal legge in-flight magasinet og alt annet relevant informasjon for flygning på en internettportal, som passasjeren kan logge seg inn på. Bort med skitne bakteriebomber i setelommen foran deg…

-/ PÅ MANDAG opphørte “lock up” perioden for 234 millioner Facebook aksjer. Dette er fra ansatte som ikke fikk selge under børsnoteringen for et halvt år siden. Ettersom børsene har vært stengt, får vi fasiten først i dag om hvorvidt de kommer til å slakte posisjonene eller ikke.

-/ PARTNERSKAPSAKSJER er ikke alltid veien til rikdom, fordi funksjonen primært er for å låse ansatte til bedriften. Unge fremadstormende tegner selvfølgelig gladelig aksjer i bedriften, men aksjonæravtaler ødelegger ofte prisingen hvis man skal ryke uklar med arbeidsgiver. Du ville aldri kjøpt tilsvarende aksjer “i markedet”. Dette blir berørt i boken jeg har skrevet, som lanseres neste uke.

I den anledning er det interessant å se på følgende børsmelding fra ABGSC i dag, der en ansatt og partner selger 135.000 aksjer han var forpliktet til å kjøpe på 10.07 kroner fordi han slutter. Selskapet kjøper aksjene hans tilbake for 4.10 kroner. Det kostet altså den ansatte 805.000 kroner å slutte i bedriften.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer