Morgenrapport Onsdag

Nikkei -0.87%  Shanghai -0.40%  S&P500 -0.64%  DAX futures +0.00%

Sentiment: Ikke bli lurt!

Det er ikke gitt att dette markedet skal utfordre tidligere rekordnoteringer på denne siden av sommere, eller i år. Markedet gledet seg over sterke jobbtall, men bakrusen kom raskt da hovedindeksene ble overkjøpt. Resultatet ble en ny nedgang i går, og nå ser det unektelig ut som S&P500 har satt en dobbel topp i underkant av 2800.

I morgen er det rentemøte i Norges Bank. Flere og flere analytikere peker nå på muligheten for at Øystein Olsen kan overraske med en renteheving tidligere enn ventet. De har forberedt styringsmekanismen ved å senke inflasjonsmålet, verdensøkonomien er i en høykonjuktur, USA setter opp handelsbarrierer som øker prisene (gir høyere inflasjon) og nå har de sjansen til å lose det norske boligmarkedet inn for en myk landing. Du trenger ikke å tro på meg, men tro på Balterzern i Finanstilsynet som sier akkurat det samme.

Han sier også at det værste som kan skje i Norge er at boligmarkedet skyter opp igjen, slik at vi blir sittende med en gedigen asset-risikoen på private hender og i utlånsporteføljene til bankene. Finanstilsynet, Norges Bank og Finansdepartementet ønsker ikke at boligmarkedet blir overopphetet igjen, og de kommer derfor til å drepe en eventuell ny prisoppgang. Hvorfor kjøper man da boligbyggerne, anleggsentreprenører eller norske banker for en rebound?

Vi har jo lenge sammenlignet oss med Canada, som er en annen råvareøkonomi. Her har renten steget kraftig de siste kvartalene, selv om ikke disponible inntekt har økt tilsvarende. Hva sa de om lønnsoppgjøret i Norge i år?

-/ AMAZON ER PÅ vei til Sverige. Det har vært en gjengs oppfatning at både e-handel og bokmarkedet (et eksempel på kartellbransje som blir brutt opp av Amazon) ikke har gått gjennom den samme moderniseringen i Skandinavia som USA/England, på grunn av fraværet av Amazon. Her bør man sette sammen en liste over Norske og Svenske detaljister, som nå får økt konkurranse, spesielt på elektronikk, bøker, forbruksvarer, sport, friluftsliv og klær. I Norge kan det få positive ringvirkninger på hele e-handelsegmentet da Amazon kommer med andre logistikk og leveringsmuligheter enn “vær hjemme mellom 14.00 og 20.00 neste tirsdag for å ta i mot en leveranse”. 

-/ NY TIMES SKRIVER om det hittil hemmelige “fly-taxi” prosjektet til Larry Page ved navn Kitty Hawk. Den mangler ikke på fremtidskisser og optimistiske gründere i dagens medieverden, men forskjellen nå er at regjeringen i New Zealand har innført en samferdsellov som gjør at de kan teste flyvende taxier i større skala. Hva kommer først: Ringerikstunnellen under Sollihøgda eller flyvende Taxier fra Oslo til Beitostølen?

Mvh
Richard Paulsen

Nordnetbloggen.no     Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer