Morgenrapport Onsdag

Nikkei +0.16%  Shanghai -1.80%  S&P500 +1.72%  DAX futures +0.80%


Sentiment: Ned og opp!

Børsindeksene ute viser noen vanvittige utslag og det var vanskelig å spå at vi skulle gå fra historiens lengste periode uten noen form for volatilitet, til fullstendig jo-jo marked. For de som har fulgt debatten på twitter, er det flere som tar til ordet for at dette er slutten på den passive investoren. Alle de som har kjøpt ETF’er og indeksfond, de skal nå bli ristet ut av markedet og kan føre til en lengre nedgangsperiode. Jeg stiller meg tvilende til den analysen, da det ikke er klart at man trekker pengene ut av fond helt enda.

Det er jeg er HELT sikker på, er at belåningsgraden skal ned før vi stabiliserer oss. Høy belåning skaper alltid problemer i aksjemarkedet, privatlivet og for et selskap som nettopp har mistet en kontrakt. 

Da markedet kollapset på mandag, skjedde dette på høyt volum. Oslo Børs melder om en rekorddag i antall transaksjoner med 218.000 handler mot forrige rekord på 210.000. Nominell verdi var 8 milliarder. Dette er ikke gladnytt, og tyder på at folk solgte aksjer i bøtter og spann. New York børsen hadde ikke omsatt like mange aksjer siden 2016. Der har Bloomberg skrevet en artikkel som handlet om hvordan nye strategier fra algoritmer skapte et enormt press på aksjer. Tittelen er:-/ DET ER MYE fokus på disse inverse ETF’ene som lar deg shorte volatilitet etc. Men merk at flushen vi opplevde på mandag også tok ned risikoen i disse betraktelig, ettersom man økte hedgen flerfoldelige ganger. Det er godt mulig de blir delistet, men de økte ikke i popularitet hos investorene slik at dette kan skje rundt neste hjørnet også.

-/ NESTEN ALLE verdens nyhetsredaksjoner rapporterte om Falcon Heavy utskytningen til SpaceX, som tilfeldigvis var lastet med en rød Tesla under utskytningen. Elon Musk er flink til å skaffe seg billig reklame og samtidig provoserer Jan Petter Sissener.

-/ I NORGE er det Statoil som kommer til å stjele oppmerksomhetene i dag, og spesielt meldingen rundt Johan Sverdrup utbyggingen (Største feltet på sokkelen). Statoil sier i dag at feltet er større enn først antatt, inneholder mer reserver og kommer til å bli BILLIGERE å utvinne. De har operert med break even nivå på $20 per fat, men nå sier de $15. Teknologien blir bedre, kostnadskutt fungerer og nå henter de dypvannsolje billigere enn noen gang. Kanskje ikke rart aksjen har holdt seg sterk de siste årene.

Mvh
Richard Paulsen

Nordnetbloggen.no     Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer