Morgenrapport Onsdag

Morgenrapport Onsdag


Nikkei -1.51%  Shanghai -0.73%  S&P500 -0.23% DAX futures -0.39%


De amerikanske indeksene gjør en hederlig innsats mot å snu til pluss, men endte fortsatt ned 0,2%. Asia har en tøffere handelsdag, og Nikkei er ned 1,5%, mens den bredere Topix indeksen har sin verste dag siden mars, ned nesten 2%. Olje, metaller og gruveselskaper leder ann nedgangen i asia, og marginalt svakere BNP vekst enn ventet hjelper heller ikke.
Britisk arbeidsledighet, amerikansk KPI og retail sales, og ikke minst oljelagertall dominerer makrokalenderen idag.

Eurostoxx futures har falt over 3,5% de siste 6 handelsdagene, som er det største 6 dagers fallet på 283 sesjoner! Dette sier mer om manglende volatilitet, enn markedet siste uken. Mange større aktører melder om høyere cashbeholdninger, eller som Bridgewaters posisjonering i gull, men fondene ser jevnt over ut til å være posisjonert for mer oppside enn nedside, ifølge Bank of America Merrill Lynchs Fund Manager Survey vist over. Denne har forsåvidt ikke vært en god indikator for kommende nedside, snarere tvert imot.

Grafen over er et kommende skolebok eksempel på en av de mange effektene QE gir. ECB er fortsatt kjøper med €60mrd/mnd, noe som tvinger investorene lengre og lengre ut på skalaen, mens FED sakte men sikkert reduserer. Denne differansen har nå sørget for at amerikanske 5årige statsobligasjoner og europeiske 5årige søppelobligasjoner nesten yielder det samme. Risk spreaden har ikke vært lavere siden 1999, da man startet denne statistikken sammen med euroens inntreden.
Ville du eid “søppel” istedet for statsgjeld mot stusselige 0,78% ekstra?

Oljen har nytt godt av en lang rekke positive nyheter siste ukene, med påfølgende økt spekulasjon og pris.
Flere nyheter kom rullende inn igår som bør redusere long posisjonene. Det internasjonale Energi Byrået, IEA, er veldig uenig OPEC når det gjelder etterspørselsveksten og pris. Etterspørselsveksten reduseres med 100k/bpd både for 2017 og 2018. De gjør også et stort poeng ut av shale produksjonen i USA, og trekker paralleller til boomen i Saudi Arabia fra 1966-1981.
Prisestimatet for 2025 senkes fra $101 til $83, og 2040 senkes fra $125 til $111.
En uventet oppbygging i de amerikanske lagrene igår hjalp heller ikke oljeprisen, som nå handler under $61,5.

Ikke forvent trader hjelp fra Statoil, som igår ble bøtelagt av det amerikanske finanstilsynet for å ha manipulert propan prisen i sin ønskede retning ved å bestille mye laster de dagene prisen settes fysisk.
Det er ikke uvanlig at de store råvarehusene og oljeselskapene gjør dette, men det er sjeldnere at de blir felt av så klare chat beviser. Boten er ikke større enn $4mill, og reflekter vel at de faktisk ikke tjente penger på traden til slutt.

Thomas Mathisen

Nordnetbloggen.no     Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer