Morgenrapport Onsdag

Nikkei +0.11%  Shanghai +0.22%  S&P500 +0.11%  DAX futures -0.10%


Sentiment: Uten risiko!

Det har nå gått over 400 dager uten at S&P500 har korrigert 5% eller mer. Slik statistikk er god underholdning, men dukker som regel ikke opp før rekorder har blitt brutt eller indikatorer har blitt ekstreme. Hvis denne oppgangen og fallet i volatilitet skyldes ETF’er, algoritmer og andre passive investeringsformer, er det ikke gitt at det tar slutt med det første.

I kveld får vi rentebedskjeden fra FED, der ingen venter renteheving, men det er godt mulig hun ønsker å kommunisere hvordan de skal selge seg ned etter en historisk prisintervensjon i rentemarkedet.

Jeg snakket med en tidligere aksjemegler som nettopp hadde satt alle pengene sine i oilservice og rigger. Han mente vi sto foran en 2-3 års periode med en skikkelig oppside i markedet. Tidligere turnarounds i sektoren hadde gitt 600-700% avkastning på tilsvarende risikoassets. Jeg spurte naturligvis hvorfor, og her er hans svar: Det går en stor story rundt nå, der regnestykket dreier seg om E&P capex. Dette er exploration and production kostnadene til de store oljeselskapene. De ble skalert kraftig ned da oljeprisen falt, og har gjennom de to siste årene ført til en underinvestering i oljeproduksjon (etterspørselen øker). Kjernen i regnestykket er at hvis E&P holder seg på samme nivå som nå, vil verden være manko olje i 2022-2023. Frem til det vil etterspørselen etter oilservice og rigger øke, ettersom industrien innser at de produserer for lite. Hvis de tar grep nå, og ØKER E&P drastisk, ja, da går det penger inn i underleverandører på et tidligere tidspunkt. Bull bull, på grunn av flere år med underinvesteringer.

Mitt syn er at dette allerede er i gang, da Barclays f,eks spådde oppgang i E&P spending på 7% i inneværende år, som har blitt revidert til 9%. Når det er sagt er det krigen mellom fornybar og fossile brennstoffer som vil avgjøre. Der tror jeg helt klart at vi kan overvurdere hvor raskt fornybar energi vil ta over, i hvert fall hvis du hører en Norsk partilederdebatt eller leser en avis.

-/ AV ENKELTAKSJER sliter jeg med å finne åpenbare trades akkurat nå. Fingerprintsfæren har kollapset, og den tror jeg ikke kommer tilbake. Årsaken til kollapsen er mindre gjennombrudd for teknologien, manglende kommersialisering og beinhard konkurranse. Et selskap med 2-3 milliarder kroner i marketcap på Oslo Børs kommer ikke til å gjøre noen forskjell, dessverre. Norwegian har vært paddeflat siden Kjos kjøpte, noe som forteller oss at institusjonelle penger ikke fulgte på. Han kan ta feil han også. Golden Ocean venter på et nytt ratehopp. Seadrill, ja Seadrill, der er det så stor risiko at jeg anbefaler virkelig å ligge unna til støvet har lagt seg.

Richard Paulsen

Nordnetbloggen.no     Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer