Morgenrapport Onsdag

Kommaet burde vært flyttet ett hakk til høyre på indeksene i USA før jeg blir skremt av “nedgangen”. Inntil det kommer en ny og kritisk trigger, vil dette være et “kjøp dippene marked”. Leter man etter toppen, bommer man så mange ganger at belønningen er borte, når det først faller. Kjøp røde dager, eller gå til nød i cash på blå.

-/ DNB ER UTE med en massiv analyse i dag, på oljeprisen, og jeg kommer til å vie mye av dagens morgenrapport til å gjengi flere av punktene som jeg synes var veldig interessante. Hovedlinjen er at de skifter fra å være bullish olje frem til 2015, til å mene oljeprisen vil være fallende fra 2013 til 2020.

  • Hovedårsaken er billig amerikansk shale. Husk at marginaloljen har nå vært dyr å oppdrive, gjerne fra dypvann i nordsjøen eller offshore Brasil. Shale oil er som industri, det er mye lettere og billigere å sette opp, og reservene er enorme.
  • USA er verdens største nettoimportør av olje. 9 mill fat om dagen. Dette vil halvere seg frem til 2020.
  • Forbruket vil svekke seg, fordi etterspørselen etter raffinerte produkter som bensin vil falle. Bilene blir mer miljøvennlig. Allerede nå selges det en flåte av biler som har halvert drivstoff forbruket.
  • “The stone age didnt end because of lack of stones”. – Den sluttet fordi mennesket gikk videre til ny teknologi, fordi steiner ikke var effektive nok. USA har følt smerten av oljeavhengighet i de siste 50 årene, nå gjør de en skikkelig innsats for å kvitte seg med importavhengigheten og deretter det høye oljeforbruket.
  • Så til det siste og mest oppsiktsvekkende punktet: Når OPEC og Saudi Arabia ser at oljealderen går mot slutten, fordi USA importerer mindre og produserer mer selv. Kommer de til å stramme inn produksjonen for å prøve å skvise prisen høyere? Eller kommer de til å produsere hva de kan for å sikre seg inntektene? DNB mener at det er en stor sannsynlighet for at de begynner å “flood the market” med olje for å sikre seg de siste inntektene, noe som kan føre til totalkollaps frem mot 2020.

-/ RAPPORTEN er et langtidscenario, og det er vanskelig å trade aksjer i dag basert på den, men det er greit å kjenne til argumentene. De som kommer til å brenne seg hardest er de som sitter langsiktig investert i “dyr olje”, dvs dypvannsrigger, seismikk og oljeselskaper som kun opererer i Nordsjøen og Brasil.

-/ SELSKAPER med en dominerende eier, blir ofte verdsatt med en discount. Dette gjelder Aker til Røkke, Fred Olsen selskapene, og sist men ikke minst Olav Thon. Eiendomsselskapet til sistnevnte handler nå sterkt rabattet, og gir en direkteavkastning på nærmere 9% i året. Hvis du kan kjøpe en aksje med den avkastningen, track recorden og som driver primært med eiendom sentralt i Oslo… Virker det som en “no brainer” for den lengre porteføljen.

-/ KINESISKE STEEL MILLS (stålmøller) fortsetter å øke produksjonen til tross for fallende stålpriser. Dette kan føre til et priskræsj senere i år. Hva brukes til å produsere stål? Jern Malm og Kull (coking coal). Hvordan fraktes det? Med tørrlast. Hvem produserer det? BhP Billiton, Xtrata, Glencore, Rio Tinto.

Senere i dag kommer det et sammendrag av gårsdagens presentasjoner. Følg med

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer