Morgenrapport Onsdag

Kina aksjene har overtatt stafettpinnen fra det japanske markedet. Nå stiger Shanghai og Hong Kong mer en de asiatiske konkurrentene, på rentekutt og stimuliforventninger hos den kinesiske sentralbanken. Det ligger an til en høyere åpning på de Europeiske børsene, men jeg tror vi kan forvente oss lite av Wall Street i dag. De fleste reiser avgårde for å feire Thanksgiving i morgen. Denne høytiden er større enn julaften og feires av alle kulturer og etnisiteter i USA. I morgen er børsene i New York stengt og på fredag stenger de kl 13.

Oljeprisen deiset ned over to dollar i går kveld, på posisjonering før OPEC møtet i morgen. Kutter de, vil det være et signal for amerikanske shaleprodusenter at de kan fortsette å invetere, OPEC setter en bunn i prisen. Ergo bearish på lang sikt (videre storproduksjon i USA). Velger de å opprettholde dagens produksjon, vil oljeprisen falle momentant. Det er i hvert fall overskriftene i finansmedia. Personlig tror jeg det kan være en liten oppside i oljeprisen i det korte bildet hvis de kutter produksjon, og spesielt nå som prisen har falt i forkant. Kanskje det er for mange som har veddet på nedgang. (ref. siste punktet i morgenrapporten om manipulering av råvarer, og få store aktører)

-/ RISIKOEN  I HIGH YIELD MARKEDET har økt betraktelig som følge av lavere oljepris. Deutsche Bank forventer at 1/3 av utstederne av high yield obligasjoner innen oljesektoren vil defaulte hvis oljeprisen faller ytterligere ti dollar. Det gjør at spreaden mot investment grade obligasjoner har skutt i været. Rentespreaden øker, fordi obligasjonene blir solgt med rabatt. Det byr dog på spennende muligheter for selskaper med utestående obligasjonsgjeld og samtidig cash på bok. De kan kjøpe tilbake gjelden billigere. Polarcus melder i dag at de har kjøpt utestående obligasjoner på eget selskap for $21 millioner til kurs 72.25%. De sletter gjeld ved å betale 27.75% mindre enn hva de fikk ut. Dette fører nå til at de ikke må holde penger på escrow konto for å betale på det aktuelle lånet.

-/ ØYSTEIN STRAY SPETALEN tar ikke risiko på langtrukket prosess og eventuelle tidkrevende rettsaker da han selger REC Solar. De gjør nå en finte via Luxembourg, slik at man trenger 33% av aksjene for å tvinge frem høyere tvangsutløsning enn de vanlige 10%.

-/ GOLDMAN SACHS OG HSBC blir nå trukket for retten anklaget for å ha manipulert prisen på råvarene Platinum og Palladium. Sikkert ikke råvarer mange lesere av morgenrapporten handler, men sett det i sammenheng med rentefiks skandalen rundt LIBOR og Fredriksen sin dom for å ha manipulert oljepriser (gjennom Arcadia). De fleste råvaremarkeder er lett å manipulere for store dominerende aktører, og hvis du investerer i et selskap som er svært avhengig av prisbevegelsen i underliggende råvare, bør man være obs på dette.

 

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer