Morgenrapport Mandag

I helgen kom det frem at en redningspakke fra EU til Kypros, vil innebære en engangsavgift på innskudd i bankene på 9.9%. Dette gjelder for alle innskudd over 100.000 EUR, som uansett ville vært maksinnskuddet som er forsikret av EU sentralt. Alternativet er at landet og de to største bankene går konkurs, og da mister man alt. Personlig mener jeg politikerne viser handlekraft og er proaktive. Du kan sammenligne det med å hente egenkapital før selskapet er konkurs (Hvis NAUR hadde hentet penger i Desember!?). 9.9% er lite å betale tatt i betraktning at hele innskuddet over 100.000 EUR står i fare.

Bjørnene kaster seg over problematikken, og vil hevde følgende; Dette kan skape presedens, og få innskytere i Italia, Spania osv. til å ta ut penger fra banken, noe som vil føre til en ny stor bankkrise. (Bank Runs) 

Jeg vil snu på det; Hvorfor skal EU baile ut russiske oligarker og John Fredriksen? Kypros sitt bankssystem er 4 ganger større enn fastlandsøkonomien på grunn av rollen som offshore paradis. Det ville vært en større skandale om skattebetalerne i Tyskland måtte betale for redde pengene til skatteflyktninger fra Russland (40% av innskyterne er russiske offshore penger). I tillegg reduserer dette bankrisikoen på Kypros blir, og folk vil snarere tenke at det verste er over. I tillegg håper jeg EU politikerne klarer å kommunisere at dette er en isolert hendelse, og avverge “bank runs” andre steder i Europa. MEN, sett i lys av den økte risikoen, trenger man kanskje ikke å kjøpe aksjer den første timen i dag.

Asiatiske markeder er ned 2-3% og vi får en smell fra start på Oslo Børs også. Spørsmålet er bare når vi henter oss inn igjen, og det ville nok irritert mange om børsene forbedret seg senere i dag, ergo skal man ikke se bort i fra den muligheten.

Det blir vanskelig å peke på enkeltaksjer på morgenkvisten, ettersom alt kommer til å bli solgt ned fra start, men merk at oljeprisen ikke er ned like mye som andre risikoaktiva. I tillegg regner jeg med at DNB kommer til å outperforme Europeiske banker, ettersom de opererer i et helt annet land med andre type utfordringer. Her har de nettopp fått en gavepakke fra staten; Et pålegg om å høyne rentespreaden ut mot kunden og beholde pengene selv!

-/ EN FIN GJENNOMGANG av risikomomentene med obligasjonsfond fra forvaltningsselskapet Connectum. Det er viktig å huske at markedet er annerledes enn aksjer, mindre transparent og illikvid. Oppsiden er begrenset til renten, mens nedsiden er alle pengene investert.

-/ MORGAN STANLEY slapp en analyse på tørrbulksektoren fredag kveld, og det førte til en skarp opptur for Eagle Shipping (+11%), Paragon (+6%) og Dryships (+2.2%). Jeg kan dog vanskelig se for meg at Golden Ocean får en nevneverdig sterk opptur i dag, ettersom hele markedet har gått i “risk off” modus på grunn av Kypros.

Lykke til i dag, selv om jeg ikke tror vi trenger det. Det er heldigvis ikke krisemaksimerende journalister som styrer aksjemarkedet, men profesjonelle forvaltere som blir betalt for å vurdere risiko. Selv om EUR/USD er tilbake på torsdagens nivå, kommer forhåpentligvis ikke et land på under 1 million innbyggere til å ødelegge noe som helst.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer