Morgenrapport Mandag

Skuffende GDP vekst i Japan, sender Nikkei indeksen ned -3% i morgentimene. De andre asiatiske børsene følger på, og man skal lete lenge etter blå tall. Futures på europeiske aksjeindekser peker på en lavere åpning. DAX indeksen rundt regnet -0.7%.

Er man risikovillig, bør man kanskje kjøpe senere i dag, når indeksene har rast fra seg. Jeg ser noen positive signaler på Oslo Børs, der flere oljeaksjer prøver å bunne ut. Det har vært godt volum i flere aksjer, blant annet Statoil, PGS, SUBC osv.

-/ I SOMMER TRAKK Seadrill en konvertibel obligasjon på $1 milliard med strike kurs 240 kroner. Den var fulltegnet, men av ulike årsaker bestemte ledelsen seg for å kansellere oppdraget. Nå er kursen 150 kroner, og renten de må betale på nye penger nærmer seg 8-10%. I retrospekt skulle de selvfølgelig ha gjennomført dealen i sommer. De trenger $2 milliarder i løpet av det neste året, og ved å halvere utbytte gjenstår kanskje $1 milliard. Det kan bli dyrt hvis oljeprisen fortsetter å falle. Internasjonale nyheter og analytikere skriver om marerittet som er i ferd med å treffe high yield markedet innen oljebransjen, og der står ikke Seadrill alene. SUBC melder at de kjøper tilbake egne obligasjoner, rett og slett fordi de har falt i verdi og selskapet kan dermed slette egen gjeld til en billigere penge.

-/ TIL TROSS FOR finansieringsproblematikken, leser jeg en klar kjøpsanbefaling fra Jeff Reeves. Han mener Seadrill fortsatt tjener gode penger på lange kontrakter (Total og Exxon i vest-afrika), og hvis de kutter utbyttet med 75% neste år (fra $1 i kvartalet til 25 cent), vil aksjen fortsatt gi 5% direkteavkastning årlig.

-/ TIDLIGERE I HØST konsoliderte Spetalen eierskapet sitt i Prospector Offshore Drilling under Standard Drilling paraplyen. Begge er børsnoterte, og flere lurte på hvorfor han brukte aksjonærfelleskapets  penger på å kjøpe ut Porspector aksjer han satt med privat. I dag kom svaret: Amerikanske Paragon kjøper seg opp til 55% eierandel i Prospector på kurs 14.50 kroner, selger er Standard Drilling. Spetalen solgte sine egne aksjer i Prospector Offshore Drilling til Standard (deleid av Spetalen) for 17.50 kroner i September. Det var altså aksjonærfelleskapet i Standard Drilling som måtte ta et tap da Paragon kom på banen. 3 kroner på to måneder…

-/ INVESTORSENTIMENTET for å investere i India har ikke vært høyere siden 2003. Det er noe å tenke på hvis man skal krydre fondsporteføljen. Hvis vi ser i speilet har man fått mange gode signaler på tidligere oppturer i f.eks på Kina og stimuli Japan. Reformene i India vil ta tid, og det er bullish for fondsparere, fordi det vil være en positiv story rundt landet i flere år fremover. Statsminister Modi har også lansert “Masala-bonds”, som er infrastrukturgjeld der vestlige investorer kan låne India penger i rupees, gjennom lån notert i London.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer