Morgenrapport Mandag

Monsterralleyet fortsetter i Kina, der Shanghai indeksen er opp +3%. Forrige så vi den største nettotegningen av fonds siden 2007. Peter Warren skriver i dag om at dette er et toppsignal, ettersom forrige store nettotegning før 2007, var i 2000. Altså rett før IT boble sprakk, og rett for finansboblen sprakk. Problemet er vel at ingen tror vi er i en boble for aksjer akkurat nå, med relativt billig prising av aksjer og lav vekst i verdensøkonomien.

Pengene renner inn i hedgefond også, til tross for dårlige resultater. Snittet av alle hedgefond hadde 6.4% avkastning i fjor, mens børsindeksen FTSE i UK hadde 11.4%. Hva er poenget med å betale dyre forvaltnignshonorarer, men kun få halvparten av oppgangen på en bred indeks? Personlig tror jeg rene indeksfond med svært lave kostnader kommer til å øke i popularitet, gjerne ugirede ETFer også.

-/ DET ER FLERE i finanspressen som begynner å skrive om gjeldstaket som må “løftes” før 1 mars, for å slippe å havne i “default”. Det er 6 uker til, og sjansene for at republiknarene spenner ben på Obama er liten. Hvor skulle de akseptere skatteøkninger nå, og slå seg vrang på kuttene? Kamelen er allerede fordøyd.

-/ STILLE START på uken når det gjelder kvartalsresultatene. De første store kommer på onsdag da Goldman Sachs og Ebay legger frem tall. GE, Morgan Stanley og Schlumberger kommer på fredag.

-/ TOPPSAKEN til Wall Street Journal i dag er at Apple har skalert ned ordre fra underleverandører, i et tegn på at de selger færre telefoner. Aksjen er ned 20% siden lansering av Iphone 5, og veien tilbake er like tung for dem som alle andre. De må rett og slett finne opp produkter som er “best i markedet” igjen. Det er en kontunerlig prosess, ettersom den teknologiske utviklinen øker i raskt tempo.

-/ PÅ FREDAG publiserte E24 en spalte jeg har skrevet om Crowdfunding. Det er morsomt å se at den blir delt mye, og til tross for at den ikke har kommet på forssiden av siden enda er den delt 49 ganger på Facebook. Hvis man tar et snitt på 400 venner, er det i teorien 20.000 stykker som har fått artikkelen i feeden sin. De andre kommentatorene ligger på 5-20 delinger. Jeg ligger dog under Erna Solberg (ikke bokstavelig talt), som fikk delt sin forrige spalte 64 ganger.

-/ I HELGEN hadde jeg også et gjesteinnlegg på bloggen Målbevisst, der jeg skrev om prosessen rundt bokutgivelse og viktigheten av å sette mål.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer