Morgenrapport Mandag

Nikkei +1.44%  Shanghai +1.25%  S&P500 +0.66%  DAX futures +0.09%

Nok en grønn dag både her hjemme og på kontinentet.
890 nivået på OSEBX var en stor sak på veien ned ifjor høst, og har den samme effekten på vei opp nå. I USA var momentumet noe sterkere etter nok en runde svært gode jobbtall.
Asia fortsetter der vi slapp før helgen, og nær sagt samtlige indekser handler opp.
Månedsrapport fra Buba, manufacturing indeks fra NY , og TIC rapporten er dagens makro.

Tilbakekjøp av aksjer var ikke overraskende den soleklare driveren bak kjøp av aksjer ifjor.
2019 ser ikke ut til å bli noe stort unntak av denne trenden. De største selskapene i USA bruker vanvittige summer på tilbakekjøp, og i flere tilfeller så brukes det nå både 100, 200 og 300% mer på dette enn R&D og andre investeringer man skulle tro man ville iverksatt for ytterligere vekst av inntjeningen.
Apple brukte 2.5x mer på tilbakekjøp av aksjer enn de brukte på Capex + R&D.
Det naturlige spørsmålet er jo hvorfor utbyttene ikke økes, men spesielt i tech sektoren så anses høyt utbytte som om man ikke klarer å sysselsette kapitalen man har til rådighet, og at man således ikke er en like god sjef.
Ledelsen har også gode insentiver for å bruke tilbakekjøp som et verktøy, da nettoeffekten er svært innvannende for EPSen når man sletter aksjene, og de har jo både bonuser og opsjoner som er tett linket til aksjekurs og resultat.

Etter en knallåpning for Lyft, så har veien vært jevnt nedover siden. Alle var klar over at Uber sin notering lurte rundt hjørnet, noe man fikk bekreftet torsdag allerede. Shortandelen i Lyft har nå krabbet opp på solide 65% av tilgjengelig flyt.
Blir spennende å se disse to selskapene konkurrere for investorenes gunst fremover, men interessen for Lyft vil nok ikke øke mot Uber sin notering da de skal hente hele $10mrd, som tross alt er over 50% av Lyft sin mcap.
Med noteringspapirene så ser vi at SoftBank sitter med 16% av Uber, og både de og Saudi med sine 5% har en liten hær av meglere som er igang med å jobbe for at noteringen skal fly.

Disney slapp en stor nyhet før helgen, og de skal gå knallhardt inn i strømmeverdenen med sin Disney+ tjeneste.
For $7/mnd (pris i USA) så får man et stort biblotek bestående av alt Disney lager, Pixar, Marvel og Nathional Geographic. Taktisk valg å legge seg lavt i pris, slik at man heller kan justere denne oppover når man har bygget seg en god base av kunder.
Denne tjenesten ser umiddelbart ut ikke til å være veldig kannibaliserende for Netflix, da dette er hovedsaklig en tjeneste for vokse, og i en nylig spørreundersøkelse så var småbarn kun argument nr 5 for å ha Netflix. Å slippe reklamer, og ikke minst binge watching var de klart største argumentene for kundene til Netflix.

Vel så interessant er det at Disney er på topp 10 av aksjene som aktørene er undervektet, ifølge UBS sin siste rapport. Hvis dette skulle bli vellykket så er den tradisjonelle blue chip aksjen en god kandidat fremover. Sjefen har dog helgardert seg for fremtiden ved å indikere at han pensjonerer seg i 2021..

Noe som også har blitt oversett av en del kommentatorene er at Disney, gjennom oppkjøpet av Fox, nå også eier Indias desidert største strømmetjeneste Hotstar, som har over 100mill abonnemeneter.
De tradisjonelle konkurrentene Netflix, og Amazon har tilnærmet null fotfeste i regionen.
Hotstar har også en sport strømmetjeneste med over 10mill brukere.

Med sitt svært sterke IP bibliotek, og godt etablerte plattformer i de vanskeligste markedene, så ser det ut som Disney har et veldig godt case for tjenstene sine!

Ettersom mange er på ferie så kopierer jeg Richards anbefalte leseliste fra fredag.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer