Morgenrapport Mandag

Nikkei +1.40%  Shanghai +2.36%  S&P500 +0.67%  DAX futures +0.53%

Uken ble avsluttet på dagens laveste her hjemme, men hadde vi hatt “normale” åpningstider som matchet resten av kontinentet vårt så hadde vi kanskje fått med oss det siste draget over nullstreken som resten av Europa opplevde. USA gjorde det motsatte av oss, og avsluttet på dagens høyeste. Den vellykkede noteringen av Lyft var en stor hjelp på sentimentet.
Asia stiger pent på morgenkvisten, hvor den overraskende sterkeste innkjøpssjefsindeksen fra Kina dominerer nyhetsbildet. Kina er følgelig ledende med oppgang på på 2-4%.
PMI får vi også fra Spania, Italia, Tyskland, EU og USA. EU slipper også KPI og arbeidsledighetstall. Retail sales fra USA er også blant dagens viktgiste makro.

Lyft sin notering kan hevdes å ha vært svært vellykket for aksjonærene. Noteringkursen ble jekket opp ved flere anledninger de siste ukene opp mot notering, og aksjen endte, selv etter å ha falt jevnt og trutt siden åpningen på 20% over noteringskurs, nesten 9% opp. Denne mottagelsen vil nok ikke bremse Uber sine planer om notering som er på trappene. Det er også naturlig å spørre seg om investorene vil satse på at Lyft som omsatte for litt over $2mrd(net) og tapte over $900mill i 2018 vil fortsette oppgangen, eller om de muligens heller vil ta ut kapitalen for å være med på Uber sin notering istedet.

Techboble kommentarene hagler naturlig inn når selskap som har aldri har tjent en krone noteres, og grafen over viser også at techaksjene ikke har hatt større andel av SP500 siden 2001.
Når det kommer til Lyft sine tall så er de litt mer nyanserte enn det jeg tidligere skrev, omsetningen på $2mrd er egentlig litt over $8mrd, men ettersom Lyft anser seg som en agent mellom sjafør og kunde så rapporterer selskapet kun inn det som kommer inn etter at sjafør har tatt sitt. Denne praksisen vil også Uber bruke, dette også for å slippe arbeidsgiveransvar etc.

Men tilbake til techboblen. Selv om vi er på prising og sentiment som ligner mye på årtusenskiftets festligheter så er det noen veldig store forskjeller.
Grafen i seg selv burde skille da og nå godt, 2000 tallets bitcoinlignende graf er heldigvis ikke noe vi har idag. Antallet selskaper som noterte seg år 2000 var nesten oppe i 400, som er noen hundre ganger fler enn hva vi ser idag. Alderen på selskapene har også gått opp betraktelig, medianalderen var 4år da, og nærmere 10 år idag. Sist men ikke minst så er salgsinntektene vesentlig forskjellig, hvor man på slutten av 90 tallet kunne notere seg bare ved å ha en ide om en nettside, så er mediansalgsinntektene idag rett i underkant av $200mill, hvor de var under $10mill rundt år 2000. Har man salgsinntekter på nesten $200mill så vil jeg hevde at man har et produkt, plattform eller modell som markedet klart etterspør.

H&M slapp tallene sine på fredag, og de overrasket kraaftig på oppsiden, noe aksjen ikke skjulte. Den endte opp over 9%, og nå kommer analytikerenes estimatjusteringer.
Socgen er blant de som satt grovt på feil side av tallene, og justere EBIT veksten i 2019 fra å falle 9% til å stige 3%. En rimelig kraftig helomvending. Dog er Socgen fortsatt negative til selskapet grunnet en 20x prising på 2020 P/E. For de som ser bort ifra P/E (noe alle bør gjøre), så ser selskapet ut til å levere på den digitale transformasjonen de har gjort, og kan endelig konkurrere med aktører som Zalando og Iditex på skikkelig digital handel.

Bloomberg har en veldig god og forklarende artikkel om hvordan mange aktører bruker kjappe manøvre i ETFer til å slippe skatt. Disse avsløres blant annet av “hjerteslag” formasjonen i ETF flyten.

Jeg føler meg litt bondefanget i forhold til temaet Brexit ettersom jeg har publisert så mange veikart.
Ettersom disse oppdateres fortløpende etter hver avstemming May taper så er det bare fair at jeg også holder dere oppdatert på disse. Banksys maleri fra 2011 passer forsåvidt godt til dagens situasjon.

For de som faktisk bryr seg så har ING en litt mer givende versjon:

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer