Morgenrapport Mandag


Nikkei -3.18%  Shanghai -1.97%  S&P500 -1.90%  DAX futures -0.24%

Tung avslutning på uken med vår hjemlige indeks og resten av Europa som stenger på dagens laveste noteringer, kontinentet endte mellom 1-2% ned.
Over dammen var hysteriet over yieldkurven ikke noe mindre, og handelsdagen forløp seg rimelig likt. Høybeta techaksjer ledet nedgangen, og Nasdaq endte 2.5% ned.
Asia starter uken slik vi avsluttet den, hvor Japan handler ned over 3%, godt hjulpet av sin fryktsensitive valuta. 
Tyske sentimentindekser, samt litt taler fra ymse ECB og FOMC medlemmer er alt av makro for dagen.

Den famøse yieldkurven skal få mye av skylden for sentimentskiftet i markedet.Lange renter (tiåringen) yielder mindre enn de korte (ettåringen), og som tabellen over viser så har ikke det vært ett særlig godt tegn tidligere i historien.
Markedet priser inn at Fed fullfører helomvendingen sin senere i år med et rentekutt.
Dette er heller ikke et særlig godt tegn, rentehevinger er gjerne et tegn på at økonomien går bra, rentekutt tyder gjerne på det motsatte. Summen av dette pluss en ganske solid dipp i global produksjonsmakro gjør at aktørene trykker mer på salgsknappen.

Nyansene er som vanlig fraværende i jaget etter den mest bombastiske overskriften.
I et marked som er svært påvirket av sentralbanker, så vil markedet reagere på endringer i sentralbankens strategier. Fed har pauset nedsalget av balansen sin, og vil ikke lenger være en aktiv selger statsobligasjoner. Ikke overraskende så har markedet respondert med å kjøpe en haug av obligasjoner slik at yieldene faller. Ettersom vi er midt i historiens største finansielle eksperiment startet av verdens sentralbanker, så kan det være at denne invertering rett og slett bare er et resultat av det evige jaget etter yield, noe man ikke akkurat finner i banken.

Goldman Sachs har noen interesante poenger i sin siste rapport. Over 70% av all skiferproduksjon kommer fra brønner som er mer enn 3 år gamle. For å oppretteholde dagens produksjon så er det et skrikende behov etter nyere produksjon, hvis ikke så kan all vekst forsvinne innen noen få år.

I disse klimafokuserte dager så dukker det opp en spennende kommentar i Forbes.
Før jeg røper konklusjonen så kan man spørre seg hvorfor atomkraftverk nevnes så lite i debatten?
Grafen over viser hvor “skitten” elektrisitetsproduksjonen er i Tyskland ifht Frankrike. Renheten på fransk elektrisitet er vesentlig bedre enn den tyske, og dette er ene og alene pga atomkraft.
Kommentaren i Forbes røper at hvis Tyskland og California, to av de største på å investere i fornybar energi, hadde investert samme summene i atomkraft istedet, så hadde begge dekket 100% av behovet sitt fra “ren” atomkraft allerede.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer