Morgenrapport Mandag

Nikkei +0.38%  Shanghai +1.94%  S&P500 -0.21%  DAX futures +0.34%

Fredagen så ut til å bli tyngre enn det den faktisk ble, selv om uken under ett ikke akkurat var noen fest. Kontinentet hadde en enda svakere avslutning på uken. USA sin sedvanlige justering mot slutten av handelsdagen gjorde bildet vesentlig mindre dystert.
Asia tar igjen litt av det tapte etter forrige uke, og starter uken opp, ledet av kinesiske indekser.
Tysk industriproduksjon og handelsbalanse, eurogruppe møter, og amerikanske retailsales er dagens viktigste makro ved siden av talen til Powell.

Ti år gammel er nå gjenninnhentingen etter finanskrisen. Ti år har det gått siden det føltes ut som om hele kloden sto på kanten av stupet. Sentralbankene steppet inn med sine respektive programmer, og en ekspansiv pengepolitikk som verden aldri har sett maken til ble startet. Det føles ut som om den egentlig aldri stoppet, og det er forsåvidt også sant. BoJ printer penger som aldri før, kineserne stimulerer fra litt forskjellige kanter, men holder seg stort sett til kreditt og infrastruktur, ECB jobber med kontinuerlig brannslukking, og Fed har bare tatt en liten pust i bakken. Powell virker ikke helt å ha funnet seg til rette som Fed sjef enda. Tanken om å jobbe balansen videre ned virket klar, og han så lenge ut til å følge Yellens guiding om at markedet skulle kunne absorbere en forsiktig tilbaketrekking.
Nå ser Powell mer vinglete ut, og guidinger virker ikke like klar. Ved markedet første skikkelig drawdown så kaster han spilleboken og sier at Fed ikke har dårlig tid lenger, er han nå plutselig fornøyd med balansen til Fed? Mener han at de har mer enn nok spillerom for en eventuell ny krise? Er 16% av BNP sweetspoten for Fed?
Lite av dette vil vi få svar på under Powells tale idag, men dette er de spørsmålene som burde stilles.

Draghi derimot er ikke mye vinglete. Her er det full fart som gjelder! At dagens LTRO (nr tre i rekken) nå går ut skal ikke være noe hinder, den bare rullerer man videre til det som blir TLTRO nr 3(nr 4 hvis man tar med den flrste LTROen). Statene i EU skal ha vidåpne kredittlinjer, og at stater skal betale renter på lånene sine er bare tull. Det er the ECB way….
Draghi er like forberedt for en ny krise, som italienerne er samarbeidsvillige, noe som muligens forklarer hvorfor den neste LTROen ikke vil gi de ulydige naboene i sør noe mer finansiell fleksibilitet.
Her må man føye seg lydig inn i rekken før man får lov til å ta frem suppeskålen.
ECB har dog tatt frem tegnestiftene og skisset ut en plan om hvordan de også skal unngå å ha halve europas BNP på balansen, og fra 2020 så skal ting ut, ikke inn!
Hvordan ECB tror at de skal klare å redusere balansen fra 40% til noen og 30% på under to år er det få andre enn ECB som vet, men hadde vært spennende å se de gjøre dette mens FED forsiktig setter opp renten og ikke ruller sine obligasjoner, med BoJ på flanken som skal avhende noen trillioner i indeks ETFer.
Dette er en stollek man på død og liv ikke vil tape!

Oppstartselskapet WeWork, som allerede teller godt over 5000 ansatte, og nærmer seg en mcap på $50mrd vokser videre. Populariteten til mer fleksible kontorer lar seg ikke stoppe, og vi kan selv se større selskaper her hjemme droppe gamle planløsninger for å ha mer fleksible løsninger for sine ansatte.
Administrerende direktør hylles av mange for å være en visjonær, men er det et problem at ledelsen interesser begynner å farge selskapets utgiftsposter i for høy grad? Eller er det slik at et bølgebasseng og en egen barneskole er det som til skal for å holde de ansatte fornøyde?

Det gamle ordtaket; “der det er penger, der er det kjeltringer” treffer alltid. Og nå har Bloomberg rullet opp en utgiftspost som muligens ikke har blitt fulgt opp godt nok hos de best bemidlete av oss. Å eie sin egen jet koster, mye! Og det er ikke unaturlig at det er en stor utgiftspost som ligger der. Mannskap, flyplassavgifter, renter på flyet, og ikke minst drivstoff koster mye. Men ved nærmere undersøkelse så ser flere nå at enkelte charterselskaper kanskje har vært litt for flinke til å runde oppover på enkelte tjenester de har levert.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer