Morgenrapport Mandag


Nikkei -0.65%  Shanghai -0.20%  S&P500 +0.85%  DAX futures -0.31%

En svakt negativ avslutning på uken her hjemme, hvor Telenor stort sett sørget for at minustegnet.
Tonen på resten av kontinentet var god, og brorparten av de relevante indeksene var over 1% opp.

USA både startet og avsluttet godt, da blant annet årets første lønning går ut til de ca 800 000 statlige ansatte som er rammet av nedstegningen.
Asia surner i løpet av morgenen, med Kina som tynger etter nok en ny runde svake makrotall.
Taler fra sentralbanksjefene Draghi og Carney i ECB og BoE er dagens mest spennende hendelser.

Gruvegiganten Vale hadde nok en ulykke i Brasil på fredag. Demningen tilhørende en stor jernmalmgruve øst i Brasil kollapset, og over 200 mennesker er fortsatt savnet. Selskapet er i sluttfasene av søksmålene etter en lignende ulykke i 2015, og staten Brasil har frosset $3mrd av Vales midler for skadene som skjedde nå.
Jernmalm futures steg noe på ulykken, men eksportvolumene burde kunne enkelt dekkes, blant annet fra australske produsenter. Dette medfører vesentlig kortere seiledistanse, og er noe negativt for tørrbulk i det korte bildet.

Norsk Hydro, som virker å være på riktig vei etter sin demningsulykke nord i Brasil, kan fanges i kryssilden etter Vales ulykke. Fokuset på sikkerheten til disse gruvene, og spesielt demningene vil definitivt øke, og er ikke nødvendigvis i Hydros favør, da det såvidt er over en uke siden Hydro fikk grønt lys fra miljømyndighetene til å gjenåpne, hvor domstolene fortsatt ikke har gitt noen avklaring.

Helgen bød på nok en dårlig nyhet for Hydro, det er at amerikanske myndigheter har opphevet sanskjonene mot Rusal, verdens nest største aluminiumsprodusent. Alu prisene steg godt over 10% til $2300 da selskapet ble ilagt sanksjoner i april 2018, noe som også var toppen, da prisene har falt til under $1900 siden. Ryktene om hevingen av sanksjonene har versert siste ukene, noe som har fungert som et lokk på prisene.

EIA offentligjorde i helgen sin årlige Energy Outlook. De stiller som vanlig med flere ulike scenario for de ulike energikildene, hvor faktorer som pris, økonomisk vekst, og teknologi spiller vesentlig inn. Den røde tråden for alle utfallene er klar, olje og oljeekvivalenter sin produksjon vil toppe ut etter 2030, hvor gass og fornybare kilder vil oppleve ytterligere vekst, der spesielt fornybar energi vil oppleve en eksponensiell vekst. EIA er dog kjent for å underspille fornybar energi sin effekt, og har konsekvent undervurdert tidligere veksttakt.

En annen EIA rapport som kom frem i lyset denne helgen, var hvor store deler av strømforbruket kommer fra. Mining av kryptovaluta er ikke riktig nei, det er derimot Air Condition som er der skoen trykker.
Av de 1.6 milliardene A/C enhetene i verden (2016 tall), så var halvparten av disse i USA og Kina.
EIA sin rapport går oversiktlig igjennom hvordan aircondition kan bli en av verdens største driverne bak strømkonsum de neste tiårene. I den emst utviklede delen av verden så har man startet å sette noen krav til effektivittet til anlegg brukt i nye bygg, men disse er så og fraværende i resten av verden. I private hjem så er det ingen reguleringer, og forbukerne kjøper stort sett de mest ineffektive anleggene, da disse gjerne også er priset lavest. Som alltid er økonomisk vekst vår største fiende igjen, jo bedre verden går, jo fler vil få mulighet til å kjøpe seg denne komforten.

Avslutter med en fin oversikt av hvilke selskaper som slipper tall i USA denne uken.
Den norske oversikten finner du som alltid på OSE sine sider.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer