Morgenrapport Mandag


Nikkei +0.22%  Shanghai +0.51%  S&P500 +1.32%  DAX futures -0.34%
Nok en uke hvor aktørene kunne skru av skjermene med et smil om munnen. Oslo stengte på dagens høyeste, respektable 1.7% opp for dagen. Indeksene på resten av kontinentet hadde samme tempo, hvor både Dax og Eurostoxx steg over 2%. Over dammen var stemningen lik, og selv Nasdaq holdt oppgangen på over 1%, selv med Netflix ned 4% og Tesla som stupte 13%.
Asia handler forsiktig opp etter at kinesiske makrotall ikke kom inn like svake som fryktet.
Amrikanske indekser holder stengt under Martin Luther king Jr. Day, og makrokalenderen er også syltynn, hvor Theresa May som skal presentere sin Plan B for parliamentet er så og si det eneste som er verdt å følge med på.

Aksjemarkedene klatrer videre, og flere av de store tekniske motstandene flere fulgte med på er tatt ut allerede. Dette fører typisk til at flere kortsiktige aktører snur sine posisjoner fra short til long. Det hender også ofte at slike brudd byr på en overreaksjon grunnet reposisjoneringen, hvorav markedet snur tilbake igjen når de svakeste posisjonene er ristet ut.
Vi vet alle at markedet ikke beveger seg i rette streker, men posisjoneringen til mange ser litt tynn ut. Volumene på veien opp har ikke vært ekstraordinære, så med mindre markedet kommer ned igjen snart så vil vi se fler og fler kapitulere for oppsiden.
Som grafen over viser så er det spesielt finansielle rådgivere som er i overkant hedget gjennom SP500 futures for kundene sine, hvor hedgefondene også ligger lavt i sin vanlige eksponeringsrange.

Uken som gikk ga oss igjen rykter rundt forhandlingene mellom USA og Kina, og denne gang skal Kina visstnok være villige til å bruke opp mot en trillion dollar frem til 2024 for å redusere handelsoverskuddet.
Kildene er mildt sagt usolide, så dette skal tas med den sedvanlige bøtten med salt.
Det smått ironiske ved en slik avtale er at sentralbanken i USA vil bli satt i situasjon hvor de må vurderer renteøkning langt raskere. I mange år har USA kunnet eksportere mye av inflasjonen sin på grunn av handelsunderskuddet, og presset innnelands har ikke vært så stort. Hvis Kina skal skru opp import tempoet betraktelig de neste årene, så vil dette føre til en langt høyere inflasjon, som igjen vil gjøre rentebanen langt brattere.

Hvis man skal se litt på markedet fra den andre siden, så er SP500s oppgang i år relativt likt det vi fikk servert samme tid ifjor. Markedet steg steg gjennom 18 handelsdager i 2018, før det korrigerte ned igjen.
I år ligger vi litt forran skjema med tanke på stigningstakt, men hvis antall dager er gjeldende (det er det sjeldent), så har vi en handelsuke igjen med morro.

Resultatsesongen fortsetter for fult i statene, men vil også så smått settes igang her hjemme, noe som selvfølgelig er største driveren av kursene i det korte bildet.
Her er Oslo Børs sin kalender for når selskapene slipper tallene sine.
Fra tirsdag vil også gatene i Davos fylles av noen av verdens største ansikter innen politikk og finans da årets World Economic Forum starter. Festlighetene varer til fredag, og det vil som alltid komme en kommentar eller tre som kan påvirke markedene.

Opec slapp sin siste månedsrapport rett før helgen. Estimatene fra desember står ved like, og kartellet anslår etterspørselsveksten for 2019 til å være på 1.3mbpd.
Veksten kommer hovedsaklig fra Asia, hvor India, Indonesia, Singapore og Thailand trekkes frem. Innenfor OECD så er det landene i Amerika sin tørst for destillater som trekker oppover.
Norge og Meksiko er igjen landene utenfor OPEC hvor de ser størst fall i produksjon.

Grunnleggeren av Vanguard, selskapet med $5 trillioner i AUM som oppfant det første indeksfondet, gikk bort forrige uke. Wall Street Journal har skrevet en god arttikkel om denne legendens liv.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer