Morgenrapport Mandag

Morgenrapport Mandag


Nikkei +1.05%  Shanghai +2.39% S&P500 +0.81% DAX futures +1.15%
Oslo sto på stedet hvil før helgen, selv med oljen som handlet godt under $60. Europa var litt på bakfoten inn i helgens G20 møte, i en ellers stille sesjon. USA fortsatte sin ferd opppover, i det som ble SP500 sin beste uke siden desember 2011.
Asia handler ikke overraskende godt opp etter våpenhvilen i handelskrigen, og kinesiske indekser leder ann.
PMI fra Spania, Italia, Frankrike, Tyskland, Storbrittania og EU, samt amerikansk ISM er dagens makro.

Forventningene til møtet mellom Trump og XI har kanskje ikke vært svært høye, men det har i aller høyeste grad stått i kalenderen til brorparten av aktørene. Kort fortalt så endte det opp med en 90 dagers “våpenhvile”, hvor USAs planlagte tarifføkninger fra 10 til 25% ikke kommer i effekt, og Kina ikke kommer med tilsvarende mottiltak. De har gitt hverandre ett kvartal til å forhandle videre, noe som tilsier at dette ikke er helt løst, men et vesentlig steg i riktig retning.
Mange modeller skal nå justeres for at handelen mellom disse nasjonene ikke stanser ytterligere over nyttår.

Oversikten over viser at virkelighetsforståelsen for begge parter ikke er så langt fra hverandre. I gjengjeld for at USA ikke øker importskattene 1. januar, så skal Kina importere, en så langt ikke tallfestet, vesentlig mengde med landbruks-, energi-, og industrielle produkter fra USA. Bilindustrien blir også trukket frem som en sektor fra amerikanske kilder, uten at dette har dukket opp i kinesiske medier.
Landene skal også diskutere videre om teknologioverførsel, IP beskyttelse, og landbruk.

Dette er en stor seier for det sekulære bullmarkeded, da mye umiddelbar usikkerhet er borte. OPEC møtet er allerede på torsdag, og Italia virker mer fleksible mot EU.
Da gjenstår bare Brexit og en potensiell krig i Ukrainia som de store usikkerhetsmomentene i det korte bildet, og så vil det alltids dukke opp noe nytt å fokusere på etterhvert.

Råvarer ser ut til å være den aktivaklassen til å tjene mest på våpenhvilen mellom USA og Kina.
Importen av amerikanske soyabønner til Kina har falt 98% siden september, som er den delen av året hvor over halvparten av all import pleier å finne sted. Denne råvaren har hatt 25% importskatt i Kina siden juli, og såfremt kinesiske bønder ikke har funnet andre metoder for foring, så vil dette slå positivt ut for både råvaren, og tørrbulkselskapene.

Oljen starter også uken med et solid hopp. WTI handler i skrivende stund opp 5%, og Brent godt over 4%.
Flere av OPEC nasjonene har gitt uttrykk for en enighet om å gjenoppta produksjonskuttene på ca. 1.3mbp på torsdag, men også denne råvaren vil nyte av handelen med Kina øker.
Selv om amerikansk olje “bare” har hatt 10% importskatt i Kina, så var importen i oktober null, og det har kun kommet en suezmax last med 1mill fat i november.
Det statlige kinesiske oljeselskapet Unipec styrer mye av denne flyten, og det var allerede forespørsler om tre forskjellige VLCC laster fra USA til Kina på tampen av forrige uke.
Olje og energi var spesifikt nevnt som en av varene som skulle kjøpes av Kina fremover.

LNG har også hatt 10% importskatt i Kina siden slutten av september, men tradere mener dette ikke har påvirket markedet, da lastene har lett blitt absorbert av andre kjøpere nå i høysesongen. Dette vil isåfall merkes positivt etter høysesongen.

Med hederlig unntak av noen nordiske banker, så har banksektoren i Europa vært begredelig! Kombinasjonen av prisfall i obligasjoner, tynnere marginer, ECB på retrett, og ikke minst angrep fra oppstartsbedrifter på nær sagt alle forretningsområder har vært en dødelig kombo.
Tallene er noe penere i USA, men der og ser man gamle storheter bli skydd som fanden. Goldman Sachs er den verste aksjen på Dow Jones indeksen så langt i år, og er lavere nå enn for 12 år siden, selv med markedet som har doblet seg på den tiden.

Apropos GS, så har de sluppet sine 2019 scenarior for SP500.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer