Morgenrapport Mandag

Morgenrapport Mandag


Nikkei stengt  Shanghai stengt S&P500 -0.04% DAX futures  -0.22%
Bred oppgang på OSE før helgen, hvor volumet også var av den positive sorten.
Resten av Europa hadde samme tendenser, men USA hadde en mer defensiv hanelsdag. Nasdaq var igjen svak, og kun Dowen endte opp.
Store deler av Asia er stengt for høstfeiring idag, slik at USAs $200mrd importskatter og Kinas $60mrd gjengjeldelse, som begge kom i effekt inatt, ikke vises i noe mer enn Hang Sengs fall på 1,3%, og Singapore og Indias på rundt 1%. Kina skal forsåvidt publisere mer informasjon rundt tariffene og handelskrigen senere idag.
IFO indeks fra Tyskland og tale fra Draghi er strengt tatt alt som er på blokka idag.

Som grafen over viser, så er det ikke noe tvil om hvilket marked som driver MSCI verdens indeksen, men at USA står for 120% av årets oppgang er kanskje noe mer overraskende.
Sp500 er opp 9.6% så langt i år, Nasdaq er opp 15,7%, og Dowen er opp 8.2%..
Ellers er bidragene stort sett marginale i begge retningene.
Kina skal tas inn i indeksen utover høsten, og indeksen vil klarere reflektere verdensbildet.

Saudi og Russland signaliserte, på et OPEC møte, at de hadde mer produksjon klart ved eventuelle tilbudsforstyrrelser fremover, og implisitt peker på sansksjonene mot Iran som vil ta vekk ca 1mbpd.
De ser seg fornøyde med balansen i markdet for øyeblikket, men annerkjenner også at det er økende etterspørsel som må dekkes ved økte produksjonskvoter. De nevner ikke konkret antall fat som kan de kan supplere med, men at dette skal bli mer detaljert på neste møte 11. november,

Gjeld har vært mye av drivstoffet for verdensøkonomien siden forrige krise. Mengdene er mangedoblet, og tidspunktet for når brorparten av dette forfaller nærmer seg. Grafen over viser at det forfaller over $1.3 billioner amerikansk obligasjonsgjeld frem til 2020. Mye av dette er av høyt ratede selskaper, men en drøy tredjedel er fortstatt high yield. Under gode markedsforhold så skal dette være mulig å rulleres videre, men det forutsetter at verden er skyfri, noe den sjeldent er. Goldman Sachs frykter at denne gjelden kan være grunnen for neste krise.
Disse tallene er heller ikke veldig unike for USA, da mye av det samme bildet er å finne i de fleste store økonomiene.
Problemer ved refinansieringen av denne gjelden kan veldig raskt sende økonomien inn i en farlig spiral, og økt proteksjonimse og importtariffer vil ikke hjelpe.
Sentralbankene står også svært dårlig stilt for å håndtere en slik situasjon, da de enda ikke har redusert balansen sin nevneverdig. Fed er fortsatt den eneste til å i det hele tatt starte reduseringen, hvor ECB har planlagt og starte mot slutten av året, eller starten av neste.
Et av ECB medlemmene, Nowotny, gjentar igjen at de er alt for trege til å normalisere rentene og QE programmet i EU.

Mvh

Thomas Mathisen

Nordnetbloggen.no    Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer