Morgenrapport Mandag

Nikkei -0.37%  Shanghai -1.81%  S&P500 -2.10%  DAX futures -0.25%

Sentiment: Prisstigning!

Verdens sentralbanker har forsøkt så godt de kan gjennom 9 år og rekordlave renter å skape inflasjon og prisstigning, men alt vi egentlig trengte var å bli skremt med en god gammeldags handelskrig. Mange frykter nå at konsekvensene blir enda høyere renter på et tidligere tidspunkt. Derfor falt markedet før helgen. Heldigvis for Trump, kan formaliseringen av straffetoll blir overskygget av at “Stormy Daniels” var hovedintervjuet på 60 minutes i går. Vi lever virkelig i en bizarro verden, men også en verden full av muligheter.

Hovedoverskriften i Wall Street Journal på denne mandagen i påsken, er at USA og Kina allerede er i gang med å forhandle nye handelsavtaler i det stille. Kineserne er nå villige til å slippe amerikanske varer inn på det kinsesiske markedet, som de ikke gjorde før handelskrigen startet. Vi må aldri se oss så blinde på kulturkrigen og det politiske hatet som nå eksisterer i verden, at vi mistet synet av hva som egentlig foregår. Plutselig lykkes verdens mektigste mann å løse opp i gamle urettferdrige strukturer som har gitt sub-par vekst i vesten og 7-8% vekst i Kina.

Men utfordringen er alltid det samme. Verden har dratt på seg for mye gjeld. I dag kan vi lese på forsiden av Dagens Næringsliv at misligholdte forbrukslån doblet seg fra 2016 til 2017. Dette er altså FØR rentene begynner å stige, slik at denne billige delen av finansporteføljen (bil, båt, hus og hytte) blir mye dyrere. Namsfogden i Oslo har over 50.000 utleggsforretninger løpende, cirka 10% av byens befolkning. Personlig tror jeg politikerne må inn å regulere dette, før det blir et større problem, som for eksempel fjerne muligheten for at forbrukslån kan bruke namsfogden og våre skattepenger til å drive inn usikret gjeld. Da skal du helst ikke eie aksjer i denne sektoren. Gjør heller som Øystein Stray Spetalen, da han på fredag solgte en post i Pareto Bank for 19 millioner kroner.

Påskeegget i dag er en sammenligning mellom markedet i dag og 1987, da børsene sprakk fullstendig etter en lang kredittdrevet oppgangsperiode. Dette er jo mest for underholdningens skyld. Mangt har forandret seg siden den gang, som nevnt er gjeldsgraden allerede høyere..

        

Mvh
Richard Paulsen

Nordnetbloggen.no     Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
26.03.2018 08:20

Pareto Bank driver ikke med forbrukslån, og har ifølge årsrapporten kun 3 misligholdte lån totalt sett innen eiendom. Tenkte du at man bør være forsiktig med banker generelt, kun forbrukslån, eller forretningsbanker som Pareto Bank? Ellers takk for bra morgenrapporter!