Morgenrapport Mandag

Morgenrapport Mandag


Nikkei stengt  Shanghai +0.52%  S&P500 +0.70%  DAX futures +0.21%


Knallsterk avslutning på uken, markedet tok helg på dagens høyeste nivåer, som alltid er et godt utgangpunkt for påfølgende handelsdag. USA satte igjen nye rekorder, og har levert en start på året ikke sett siden forrige tiår. Asia henger med, og danser nær toppene sist sett rett før forrige smell, Japan har stengt for ferie idag. Ingen vesentlig makrotall på kalenderen idag, men en del sentimentsindekser fra EU, og taler fra tre forskjellige Fed medlemmer burde holde de makroavhengige flytende gjennom dagen.

Makrotallenes evne til å skape volatilitet virker å ha forsvunnet nesten helt siste kvartalet. Overraskelsene kommer stort sett på oppsiden, og hvis makro først bommer på forventingene, så er veksten og forventingene så høye at det vanskelig fører til noe nevneverdig nedside. Bare se på grafikken under for vekstendringene fra 2016 til 2017.
Effekten av denne sterke veksten vil nok manifestere seg tydeligere i året som kommer, og det i blant annet rente forventingene. Grunnet veksten i EU så har allerede forventningene om renteøkning fra ECB flyttet seg fra midio 2020 til Q3/Q4 2019. Peoples Bank Of China sa inatt at den kortsiktige veksten justifiserer renteøkning, og Bank of America Merrill Lynch forventer global vekst på 4% i 2018. Alt i alt, et veldig pent bilde tegnes for aksjer fremover.

           

Selv om volatiliteten i tørrbulk har kommet krypende tilbake siste ukene, så er det lite som tyder på at Q1 skal by på den store katastrofen, så langt. FFAene kryper seg sakte men sikkert oppover, køene i Kina binder fortsatt opp tonnasje, stålprisene holder seg på høye nivåer slik at eldre skip skrapes, rederne holder farten på skipene sakte nok, og Kinas krig mot forurensing fører til at Kina må hente jernmalmen sin via sjøveien, da kinesisk produsert jernmalm gjerne har en 16-20% kvalitet, mot den internasjonale standarden på 62%.

Etter et par ukers handel med Bitcoin futures på CBOE, så begynner vi å få litt statistikk. Omsetningen er forsåvidt rimelig lav, og det er ikke mer enn $150mill i utestående derivater, på både CBOE og CME tilsammen. Dette er rimelig tynt i en asset som er verdsatt til $290mrd. Grafen over viser Long/Short statistikken hos CBOE. Av de som holder under 25 kontrakter (tilsvarende 25 BTC), så er posisjonene bullish med en faktor på 3,6. Av de som holder mer enn 25 kontrakter så er posisjonene bearish med en faktor på 2,6. Altså de store pengene er tiltet mot nedgang, og dette er selv med vanvittige høye marginkrav for shorthandel i konktraktene (nesten 50%).
Disse posisjonene kan dog være hedging av eksisterende BTC gevinster, og gir dermed ikke et helt klart bilde også grunnet det lave volumet. BTC er nå også vell så populært som en carry for handel i de andre fremadstormende kryptovalutaene, som enda ikke er tilgjengelige hos de mer etablerte kryptohandelsplassene.

Thomas Mathisen

Nordnetbloggen.no     Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer