Morgenrapport Mandag

Nikkei -0.00%  Shanghai +0.34%  S&P500 +0.18%  DAX futures +0.40%


Sentiment: Binære mandager!

Vi våkner opp til en frisk mandag der futures på S&P500 og DAX indeksen i Tyskland stiger, samtidig som børsene i Asia (utenom Japan som har vært stengt i natt) er opp på fraværet av raketter fra Nord-Korea. Dynamikken har nå blitt at vi enten selger kraftig av i morgentimene mandag eller stiger, alt ettersom trusselen om atomkrig har blitt aktualisert gjennom helgen eller ikke.

På grunn av rakettutskytningen forrige torsdag, fikk ikke denne nyheten nok oppmerksomhet: Canadiske sentralbanken søker nå å endre styringsmålet bort 2% inflasjon, som de mener ikke er oppnåelig uansett, men til å hindre en ny finansiell boble. Dette er ET ENORMT skifte, og hvis idéen om å forlate inflasjonsmålet befester seg hos flere sentralbanker (senest i UK), går vi mot en helt annen verden enn hva vi har vært vant til. Det åpner nemlig for at sentralbankene normaliserer renter (opp), for å avverge bobletendenser innen aksjer, eiendom osv. uavhengig av prisstigningen forøvrig. Good bye bullmarket!

-/ I FORRIGE UKE var det flyselskapene som stod i fokus. Bjørn Kjos kjøpte aksjer for 200 millioner kroner i Norwegian, samtidig som de annonserte feedingavtale med EasyJet på langruter. De er fortsatt i samtaler med RyanAir om det samme. SAS avverge streik, og mistet egentlig ikke noe markedsverdi på den potensielle konflikten. Nå kan de heller miste søvn over stigende oljepris og høyere renter (FED møtes på onsdag, men renten går ikke opp før desember i følge markedet).

-/ PÅ TORSDAG ble aksjeselskapet Social Capital Hedosophia notert på New York Stock Exchange. Selskapet er unikt, da det egentlig er et venture kapital selskap, men de har ikke gjort investeringer enda. Planen er å hente penger og la deg som investor ta del i verdiskapningen som skjer utenfor børs, der kanskje kontaktene inn til brennhete start-ups kommer til kort. Jeg har skrevet lengder med ord om dette tidligere, at selskaper velger å ikke notere seg før de er modne, og således får ikke vi som småsparere ta del i verdivutviklingen før det er for sent!

https://www.cnbc.com/video/2017/09/14/social-capital-hedosophia-begins-trading-today.html

-/ ETT ÅR FØR finanskrisen, i 2007, annonserte Warren Buffett et åpent veddemål til alle hedgefondforvaltere som ville ta motsatt side. Buffett hevdet at ingen hedgefond ville klare å slå et indeksfond i løpet av de neste ti årene. Årsaken var avgiftene disse fondene tok fra kundene, som gjorde at man vært år handicappet avkastningen. Til tross for at Warren Buffett sin kjendisstatus, var det kun 1 som tok motsatt side av veddemålet. Han måtte betale 1 million dollar til Buffett i sommer da det viste seg at ingen av de fem hedgefondene han hadde valgt klarte å slå en passiv portefølje med S&P500 selskaper. Snittet av fondene som hedgefundmanageren valgte ut leverte 2.2% avkastning vært år i 10 år, S&P500 har steget 7%..

Richard Paulsen

Nordnetbloggen.no     Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer