Morgenrapport Fredag


Nikkei+0.99% Shanghai-0.00%S&P500+0.33% DAX futures+0.50%

Olav Chen, porteføljeforvalter i Storbebrand, sa det elegant på NRK Dagsnytt18 i går; Det verste for økonomien er at folk sitter hjemme. At man er inaktiv, ikke kjøper noe eller er avskåret fra å bruke penger. I Kina er det nå reiseforbud rundt Wuhan, folk går ikke ut om de ikke må, og snart begynner frykten å nå andre land. Folk bruker ikke penger, og da stopper det opp. 

På tirsdag skrev jeg om en ekspert som krevde at WHO erklærte globale helsekrise på Coronaviruset. Det var kanskje ikke så lurt å eie aksjer når meldingen kom, men de mest trigger happy kunne kjøpe i etterkant. Teorien min stemte sånn nogenlunde. Kl 20.30 i går kveld erklærte WHO global helsekrise og aksjemarkedet skjøt fart. Sikkert godt hjulpet av shortere som følte seg presset til å dekke inn posisjoner. Jeg er dog ikke så selvsikker de neste dagene, av disse grunner:

Utbruddet ser verre og verre ut for hver dag, og snart begynner estimatene på svekket global GDP og komme inn. Husk også at kinesiske børsene har vært stengt en uke, og åpner mandag. Kjøper du aksjer i dag for å spille lotto på hva kinesiske investorer gjør etter helgen? Da venter du til mandag tipper jeg.

-/ INGEN STOPP for Tesla, som stengte på $640 i går. Det integrerte energiselskapet, som leverer kraftproduksjon, lagring og logistikk, har akkurat begynt å tjene penger. De har også overrasket markedet med billigere produksjon på gigafabrikken i Kina. Før du blir negativ og slår i bordet med prisingsmultiplen. Amazon har aldri tjent penger, handlet på sinnsyke multiple og ble i går ett trillion dollar selskap. Det er på grunn av teknologien. Tesla ligger foran konkurrenter, og har nå blitt belønnet med høy aksjekurs som gjør at de kan kjøpe konkurrenter, distribusjon og teknologi ved å veksle til seg aktiva med oppgjør i aksjer. Slik som alle andre suksessfulle selskaper har gjort før dem. Lykke til med shorten.

-/ FØLG OGSÅ med på Bitcoin, som er opp 32% hittil i år på rekordhøyt volum. Antall søk på Google øker, institusjonelle aktører kan nå handle på Bakkt og CME samtidig som tiden tikker ned til halvering av miner rewards i Juli. Halveringen betyr at belønningen du får for å “mine” bitcoin blir halvert. Altså en reduksjon på 50% i årlig inflasjon av nye bitcoin. Holder etterspørselen seg på dagens nivå, kan du trekke konklusjonen selv.  

Mvh

Richard Paulsen

Nordnetbloggen.no/BizBot.no/Kryptografen Podcast

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
2 Kommentarer
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Dotcom01
Dotcom01
01.02.2020 12:22

Hei Richard, du skriver at Amazon aldri har tjent penger. I 2018 hadde Amazon en EBIT på 12 421 M$, EPS på 20$, og FCF 19 400 M$. Tallene for 2019 blir bedre enn dette. Hva skal til for at selskap tjener penger i dine øyne?