Morgenrapport Fredag

Asiatiske børser hadde nettopp den sterkeste dagen for uken, etter at Kina viste GDP vekst på 7.9% i fjerde kvartal. Jeg ser at økonomene venter 8.5-8.6% for 2013, men hvorfor skal ikke kineserne overraske på oppsiden? Makrostrategene har lite å tjene på et høyt tall, fordi det er letter å bomme, de velger det sikre. Veksten i et land derimot, er lite avhengig av spåmenn i meglerbransjen, og setter økonomien fart er selvfølgelig 9%++ innen rekkevidde. Da kommer tørrbulk, jern malm, kull, olje og kanskje aluminium (hvis den ikke blir drept av svake bilsalg i Europa) tilbake…

-/ SELV OM DET er kjedelig for finansjournalistene som lever av skremselsoverskrifter, er Republikanerne i ferd med å akseptere en midlertidig løfting av gjeldstaket for å “diskutere ytterligere kutt”. Jeg kan ikke se for meg et scenario der de tvinger landet i default, det gjør heller ikke aksjermarkedet med tanke på at vi setter nye høyder hver dag.

-/ I DAG KOMMER siste store banktall, og jeg tror allerede markedet har fordøyd de 4 andre, så da er det fullt fokus på Schlumberger som er førstemann ut i oilservice bransjen. Dette selskapet har stor innvirkning på sentimentet på Oslo Børs, husk derfor en spiseskje med tran på morgenkvisten

-/ KULDESJOKK sender kornprisene opp, fordi avlingene blir ødelagt i India. Det dytter også Yara høyere, og nå er det ikke langt igjen til 300 kroner. Midt i den sterkeste perioden for aksjer var det flere som gikk ut med en “bearish call” på gjødselselskapet, fordi de fryktet overetablering og ny kapasitet. Risk-assets har en tendens til å løfte seg sammen, uavhengig av været, som ble en bonus for de som eide aksjen.

-/ JEG HAR VÆRT avmålt til Norwegian for flere tikroner siden, og bommet på potensialet ettersom aksjen har gjort et stort byks opp. Jeg klarer dog ikke å legge fra meg mørke tankene rundt høyere oljepris og problemene som oppstår hvis 787’en blir “grounded” i lang tid. I tillegg er de avhengig av å flytte basen utenlands, og det kan skape ytterligere støy, ettersom fagforeningene tross alt er globale de også.

Det er fortsatt to uker igjen av Januar, og OSEBX har brutt opp. For hver dag vi bryter høyere vil det være vanskeligere å kjøpe aksjer, fordi nervesystemet lurer deg til å tro at nedsiden øker proporsjonalt. Det er feil. Grunnen til at markedet stiger, er fordi kritiske vekstfaktorer viser forbedring, og da fortsetter vi bare videre på den evige kurven av økonomisk fremgang i verden. Normen er at den globale økonomien vokser, ikke at den legger seg ned og spiller død i flere tiår.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
04.03.2014 19:56

Four score and seven minutes ago, I read a sweet arietlc. Lol thanks