Morgenrapport Fredag

Nikkei +0.33%  Shanghai -0.41%  S&P500 +0.41%  DAX futures -0.00%

Absolutt ingen fond eller hedgefond har skrevet i brosjyren sin at deres strategi er “å kjøpe noe til 4 ganger bokførte verdier og kjøpe enda mer på veien til 9 ganger bokførte verdier. VI KJØPER DYRT FORDI DET SKAL BLIR DYRERE”. Dumt, fordi det er eneste strategi som har fungert de siste ti årene. Value investing er nærmest dødt, fordi kapital har blitt gratis etter finanskrisen.

Bokførte verdier er summen av hva selskaper har av cash, maskiner, eiendom og investeringer. Slakteverdien på folkemunne. Alle store investorer har vært opptatt av å kjøpe 1 krone for 80 øre. Det gjør man ved å handle aksjer som prises nær eller under bokførte verdier, men hva skjedde når kapital ble tilnærmet gratis? Tidligere var bokførte verdier viktig, fordi det kostet penger å erstatte det, eventuelt finansiere nye kjøp, men i dag er situasjonen annerledes. Når finansieringskosten er billig er ikke bokførte verdier en konkurransefordel lengre. Men hva er en konkurransefordel? Jo, immatrielle rettigheter, som man ikke kan kjøpe for penger. AirBnB er verdt mer enn alle hotellselskapene på New York Stock Exchange, selv de som sitter på hotelleiendommer. Uber er verdt mer enn alle bilprodusentene og du vil heller eie PayPal enn bankfilialer. Se grafen ovenfor. Hvem pitchet PayPal på pris/bok 4 fordi den skulle til 9 på to år?

Det er unødvendig å dra ytterligere eksempler fordi det er mange av dem. lederne i alle bransjer er ikke ledere fordi de har høye bokførte verdier, men fordi de har et vanvittig sterkt merkenavn og markedsforsprang gjennom teknologi.Skal du lese en artikkel denne helgen, ber jeg deg bookmarke følgende: When Everyting That Counts Can’t Be Counted.

-/ DET ER KANSKJE vanskelig å overtale kona til å kjøpe hydrogenbil eller NEL etter siste ukes hendelser,men det var før jeg fant denne artikkelen! Kina faser ut subsidier for el-biler og øker investeringstakten på hydrogen. De mener dette er fremtiden, og skal nå senke kostnadene og gjøre bilene mer konkurransedyktig. Hydrogenbiler er raskere å fylle på enn å lade en el-bil, de går lengre og forurenser mindre (life time production). Priskorreksjonen i NEL kan vise seg å være en gavepakke til de som har sittet på gjerdet inntil nå.

To lyttetips inn i helgen:

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer