Morgenrapport Fredag

Nikkei -0.22%  Shanghai +0.55%  S&P500 -0.21%  DAX futures +0.18%

Svakhet i oljen holdt en klam hånd over børsen her hjemme, men det er resultatene fra Equinor og DNB som vil prege indeksen idag. Det var heller ingen hjelp å spore nedover kontinentet, da svake makrotall dominerer bildet.
USA startet dagen med nye intradagsrekorder, for å så snu tvert om utover dagen. Generelt en mindre heldig bevegelse sett i historisk perspektiv.
Asia handler med stengte indekser i både Kina og Japan idag, men sentimentet er noe tiltet mot oppsiden så langt.
Britisk og amerikansk Service PMI, KPI fra EU, ISM non manufactoring, og ikke minst nonfarm payrolls er dagens makro.


Tempoet på børsnoteringer over dammen er høyt om dagen. Markedene har vært i kjempedriv, og vinduet for å hente penger har vært tilsvarende vid åpent.
Mengden på noteringer over $1mrd de siste 35mnd matcher nå både dotcom festlighetene og 2014/15. Med mindre markedet snur tvert om de neste par ukene så vil vi sannsynligvis overgå de tidligere rekordene.
Uber, WeWork og andre gigantiske tech startups har allerede levert inn søknadene, og flere vil komme på banen såfremt markedet holder seg.
Det ser ikke ut til mangle på kapital. Problemet med slike rush av noteringer er at denne kapitalen gjerne må komme fra et sted, og det er typisk fra andre aksjer. Derfor er ikke dette entydig gode nyheter. Prisingen på noteringene virker også å være generelt høy, at det derfor ikke er det store å hente på mellomlang sikt fordi caset har blitt kastet mellom ørten venture selskaper i 10 år allerede.

Ettersom det er tech som dominerer børsnoteringene, så er det naturlig å trekke paralleller med dotcom boblen. Det er dog en del distinkte forskjeller. Rett før 2000 så trengte man nesten bare en nettside for å gå på børs med noen mill $ mcap, og mengden av de var enorm!
Mengden idag er ikke i nærheten av like stor, og verdien og omsetningen til selskapene er betraktelige mye større nå, uten at det er noen garanti for at de ikke kan feile. Mange peker også på at flere og flere selskaper børsnoteres med kraftig negative resultater, og at det bare er likviditetsdumping på retail.
Amazon brukte flere år på å bare få en positiv cashflow etter at de kom på børs, og Netflix har vel fortsatt tilgode å tjene en krone, uten at det har vært noe hinder for at aksjonærene.
Jeg antar 99% av de som leser dette ikke får allokering i noen av disse børsnoteringene, og må kjøpe aksjene i draget etter at bjellen ringer, det er da de store pengene tjenes eller tapes, og det er således enda mer viktig å gjøre hjemmeleksene sine skikkelig ved børsnoteringer!

Beyond Meat sin børsnotering igår er mye av grunnen for dagen tema.
Selskapet med Bill Gates og Leonardo DiCaprio på aksjonærlisten, samt Snoop og en haug av andre artister, gikk på børs med et brak.
Beyond Meat produserer erteprotein imitasjoner av hamburgere som de selger til butikkkjeder (bla. Amazon eide Whole Foods) og til restaurantkjeder (TGI Fridays, Munchies i Norge mm.).
Dette var en relativt liten notering med en mcap på snaue $1.5mrd, og det skulle hentes under $200m, så derfor har dette blir nevnt svært lite i media, spesielt her hjemme.
Selskapet er blandt de to aktørene som nå kniver om å få skikkelig fotfeste om den miljø og veganvennlige kjøttimitasjonindustrien. Det finnes masse små aktører i frysedisken, men det er i praksis to som er på god vei til å befeste seg.
Beyond Meat og Impossible Burger kan redde oss fra en fremtid med larver og innsekter, tydeligvis, og skal selvfølgelig prøve å tjene noen kroner underveis.

Beyond Meat sin børnsotering får nå stor oppmerksomhet på grunn av sin debut, den største intradagsoppgangen for en børsdebutant siden finanskrisen.
Man kan muligens peke noen fingre på Goldman Sachs og Morgan Stanley sitt arbeid rundt noteringen, da de tydeligvis har underestimert etterspørselen markant.
Allokering ble gitt i rangen på $21-25, og endte på $25. Første handel, etter flere timers åpningsauksjon, var på hissige $46, altså 84% over allokeringskursen. Dette har vi sett ørten ganger siste årene med Snapchat og flere andre selskaper som åpner høyt, og deise ned når allokeringsaksjene får ben, og ikke minst aksjer blir gitt til lån for shortere. Denne gang gikk det ikke slik, aksjen toget videre helt til slutt, hvor ferden da hadde endt på $65.75, smått utrolige 163% opp!
Bankene bak børsnoteringen kunne med andre ord enkelt hentet pengene for Beyond Meat på hvertfall 50% høyere nivåer enn det de gjorde.
Beyond Meat er det eneste børsnoterte selskapet innenfor sitt felt, og noteringen var ikke noe nedsalg fra aksjonærer, det var ren kapitalinnhenting for å øke produksjonen.

Impossible Burger, som det i skrivende stund er helt utsolgt for i California, har allerede sikret seg et samarbeid med Burger King, som serverer det de kaller The Impossible Whopper. De selger også via flere andre restaurantkjeder, og ikke minst i butikker.
Etter gårsdagens suksess så er det stor sannsynighet for at også de vil fylle ut papirene for notering rimelig kjapt!

Joakim Hannisdahl, analytiker i Cleaves (som forsåvidt dekker det meste i shipping, og deler gledelig på twitter @JHannisdahl), la ut grafen over igår kveld. Etter en 130% bevegelse opp for Capesize siste måneden så treffer de litt motstand. FFAene snudde brått igår kveld, og Mai kontrakten var ned over 15%.

Redernes første svar på Vales ulykke i Brasil var å senke farten på skipene. I snitt ble farten senket 0.5knop, noe som resulterere i at flåtetilgjengeligheten faller med 3-4%, og rederne sparer noe på lavere bunkers forbruk. Dette er en typisk ting som reverseres så fort ting går ok igjen.
Effekten på svineinfluensaen i Kina vil også komme krypende tterhvert, da behovet for fôr vil kollapse, jeg har dog ikke sett noen gode tall på den totale effekte enda.

De sessongmessige effektene man vanligvis har i tørrbulk tror jeg også man bare kan se bort ifra i år.
Det har vært så mye avbrudd i leveranser på grunn av ulykker og vær, og den evige handelskrigen har også sin effekt. April viste rekordstore trekk fra innenlandslagre av jernmalm, og marginene for stålmøllene fortsettter og bedre seg. Dette markedet vil gi mye mer volatilitetet fremover, så her er det bare å holde tungen rett i munnen.

Avslutter dagens rapport med en link til Visual Capitalist som prøver å visualisere anatomien til en markedskorreksjon


Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer