Morgenrapport Fredag

Nikkei-2.10% Shanghai-3.61%S&P500-0.81% DAX futures-0.60%

Får du høydeskrekk av dette chartet? Den viser dagens situasjon målt mot 2008 og 2000, da glidende gjennomsnitt krysser hverandre i såkalte “dødskryss” og momentumindikatoren RSI er i ferd med å bryte sammen. Min erfaring er at man sjelden vet at dette er klare signaler før det faktisk har skjedd. Det tekniske bilde så like svakt ut i 2016, og markedet handler betraktelig høyere enn for tre år siden.

Mario Draghi skapte forvirring i aksjemarkedet i går, og salgspresset økte gjennom ettermiddagen og kvelden. Strategien hans var å utsette rentehevinger til 2020 og fortsette med billig likviditet selv der markedet trodde han skulle skru igjen kranen. Det sende euroen ned og dollaren opp. Hvilke problemer skaper det? Jo, en sterk dollar straffer alle som har gjeld i dollar, som er basically alle, spesielt emerging markets. Deretter begrenser det FED sin mulighet til å heve renten for å stagge inflasjon og press i arbeidsmarkedet. Hvis euroen og dollaren skal hver sin vei, så skal ikke aksjemarkedet opp.

Da hjelper det ikke at eksporten iKina viste en nedgang på 20%i Februar fra samme periode i fjor. Det er dramatiske tall og viser at handelskrigen virkelig biter. På den ene siden betyr det kanskje at de blir desperate etter å inngå en utvidet handelsavtale, eller så betyr det mer friksjon i tiden som kommer.

Ser vi på en enkeltalksjer, tror jeg det blir solgt med bred penn i dag, men uten avtale vil det blir svært vanskelig for både tank og tørrbulkshipping. Alt som er preget av internasjonal handel og eksportbedrifter bør gå under par, men de eneste som står igjen, som verden sliter med å skattlegge og som ikke kjenner noen internasjonale grenser er teknologibedriftene. Flere av de store amerikanske har ikke hatt tilgang til Kina uansett, så der ligger det kun en oppside hvis en handelsavtale kommer på plass.

Det som OGSÅ kan skape uro i dag, er hvis Siv Jensen & Co ber oljefondet selge unna alt av oljeaksjer for å diversifisere porteføljen ytterligere, eller “å tekkes Venstre” som norske aviser vil skrive. Det kan skapet et kortsiktig salgspress i sektoren.

Jeg skulle ønske jeg kom med bedre nyheter og flere positive perspektiver på en fredag, men vi får tømme oss i dag.

Ha en god helg.

Mvh

Richard Paulsen


Nordnetbloggen.no/BizBot.no

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer