Morgenrapport Fredag

Nikkei -2.70%  Shanghai +1.80%  S&P500 -2.48%  DAX futures +0.33%

Hva forventer markedet av FED det neste året? Det har faktisk forandret seg drastisk. Grønn strek er renteheving, noe som har vært forventet med nær 40% i hele 2018, nå er det på 0%. Rentekutt har steget fra 0% i hele 2018 til cirka 30% sannsynlighet i første uken 2019. Står FED fast ved rentehevinger er det åpenbart noen aktører som blir skuffet eller redd!

Det gikk ikke lenge før første makrotall skuffet investorene. Som jeg skrev i går forandrer dynamikken seg i et bear marked. Nå er det plutselig overhengende fare for negative overraskelser slik som Apple sin profit warning og de svake ISM tallene som ble presentert i går. 

Institute of Supply Management (ISM) utgir en månedlig måleenhet for industrien (manufactoring) som nå viste sin svakeste utvikling på to år. Dette er en direkte konsekvens av handelskrigen og viser hva reaksjonen kan bli ved neste skuffende makrotall. S&P500 falt 2.48% i går.

Josh Brown publiserte et godt innlegg i julen, som omhandlet prising av aksjer og hvordan børskursene reflekterer investorenes fremtidssyn. PE ratioer har ikke vært en like god pekepinne som stigende aksjekurser på å spå fremtiden. Det samme gjelder når aksjer faller, ref. Apple. som er et eksempel på at fremtidsutsiktene har forverret seg.

-/ HER SKAL jeg være forsiktig rundt andres ulykke, men det ser ut til at den første av mine Spådommer for 2019 har slått til; Torbjørn Kjus forlater Vistin Trading som følge av vanskelig markedsforhold. Jeg skrev i romjulen hvordan slike åpenbare trades sjeldent ble som forventet, når de er allment kjent i et bredt marked. Da oljeprisen i tillegg falt 40% fra toppen i sommer, går det ut over nye og sårbare aktører som f.eks Vistin..

Hva leste du i julen? Jeg holdt meg unna fag og fordypet meg i en forutsigbar og kjedelig krimhistorie. For rette opp dette feiltrinnet kom jeg over en veldig fin leseliste på Business Insider. Her var det flere jeg ikke hadde hørt om tidligere. Jeg kan legge til “It Was A Very Good Year”, som er anekdoter fra tidligere børsår, masse morsom og lærerik økonomisk historie!

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer