Morgenrapport Fredag

Nikkei +0.80%  Shanghai -0.13%  S&P500 +0.53% DAX futures  +0.00%

Den varslede nedgangen i September kan rett og slett utebli. Hvis alt ruskeværet vi fikk var de røde dagene i månedskiftet, er det bare å investere penger nå. Oktober skal i følge statistikken være en sterk måned. Hvis faren snart kan avblåses og skal indeksene etter mitt syn kjempe seg opp i rekordnoteringer igjen.

Apropos ruskevær. Det kom også for krafttrader Einar Aas. De fleste har sikkert fått med seg at Aas meldte markedet at han mest sannsynlig var personlig konkurs etter et enormt tap på kraftkontrakter. Han var long i påvente av en fortsatt tørr høst, men så kom regnet.

Mange har vist forferdelse at han satte “alt på ett kort”, men det er vanskelig hvis du handler kraft som enten stiger eller faller. Årsaken til konkursen var differansen mellom tysk og skandinavisk kraftpris. Han hedget seg ved å shorte tysk kraft, og longet norsk i større omfang for å få med seg prisoppgangen ved en potensiell tørr høst. Denne spreaden blåste ut i en black swan event på mandag og han tapte 1.3 milliarder kroner. Det første jeg tenkte var at noen satte han i sjakk matt. I derivatmarkedet, som er et nullsumspill, ser man alle åpne kontrakter. Her kan det ha vært en stor bank eller hedgefond som gikk motsatt vei fordi han var sårbar. Der ha du litt konspirasjonsteori å tygge på en fredag.

-/ NÅ KOMMER anmeldelsene av den nye Apple Watch 4, og fine illustreringer hvorfor dette produktet kan “ta av”. Den elektroniske klokken har nemlig en EKG måler for hjertet. Den har ulike alarm funksjoner, og kan sende nødmelding hvis man faller. Klokken fanger opp bevegelsen og kan iverksette tiltak på egen hånd. I en paranoid verden kan det bli et must have for svært mange. Verden i dag har den største andelen pensjonister og eldre i historien, med svært vellfylt lommebok. Hva er 4.500 kroner hvis du kan overvåke helsen din.. It’s a game changer.

-/ DE NYE iphonene var også godt nytt for ThinFilm, som steg 38% på 111 millioner kroner i omsetning i går. Hvorfor? Fordi de nye telefonene kan lese NFC merkelapper (ThinFilms f.eks) uten å måtte åpne en app. Du kan dra telefonen over en merkelapp og det åpner opp funksjonalitet som prissammeligning, informasjon, læring osv. ut i fra det produktet du har i hånden. Synd at meglerstatistikken er fjernet, fordi jeg er nysgjerrig på om det var nordmenn eller amerikanere som kjøpte aksjer i går. Jeg vet det er store communities som handler mindre selskaper som får en oppside når bluechipsene i USA lanserer nye produkter.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer