Morgenrapport Fredag

Nikkei +0.05%  Shanghai +0.11%  S&P500 -0.44% DAX futures  +0.00%

Forrige gang arbeidsedigheten i USA falt under 5%, hevet FED renten fra 2% til 5.5% i løpet av to år. Konsekvensen var at subprime lånene feilet og vi fikk en finanskrise. Nå er arbeidsledigheten lavere (4.8%) og renten er på 2%… 

Tilbake til der vi trives best, det korte bildet. I går bekreftet Trump at han ville innføre toll på eksportvarer til en verdi av $200 milliarder fra Kina og muligens melde USA ut av WTO (!?). Wall Street knakk sporenstreks, men de asiatiske børsene hentet seg inn igjen. Det er vanskelig å si hvorvidt dette også er støy, eller om markedet snart topper ut.

Nordnet har fått en ny investeringsøkonom, og han heter Mads Johannesen. Jeg kjenner Mads fra flere runder i aksje og bloggverden, og dette er en kunnskapsrik og sulten person. Han debuterte i går på #Pengepoddenog jeg anbefaler derfor alle å sette av noen minutter. Hvis du ikke liker audio, kan du lese hans første blogginnlegg her!

Jeg skal vie en stor del av denne morgenrapporten til en nyhet og tema som har engasjert meg i lang tid. For å være med i emisjoner utenfor børs i USA, eller kjøpe de mest spennende spareproduktene, eller bli kunde hos topp 10 investeringbankene, så må man være “Accredited investor”. For å bli en godkjent investor, må du ha over $300.000 i skattbar lønnsinntekt i gjennomsnitt de siste tre årene, eller ha $1 million i investerbar formue utenom bolig. Denne regelen ble innført i 1929 for å beskytte småsparere, men har også skapt det største klasseskillet i verden fordi de rikeste blir rikere og de som ønsker å jobbe seg opp møter motvind. Det har gjør nemlig at kun de rikeste får delta på de beste dealene. Facebook tidlig, Uber, AirBnB, hedgefondene som gir 15-20% annualisert avkastning osv. osv. I kryptoverden er det denne regelen som gjør at ingen ønsker å bli klassifisert som “securities” av SEC og falle under lovgivning. I går gikk SEC Chairman Clayton ut og sa at de ville tilpasse reglene til Europa, der man også kan bli godkjent på bakgrunn av kunnskapsnivå, erfaring og utdanning. En klar liberalisering av en gammel og omdiskutert regel.

Dette vil kunne åpne dørene til en ny bølge med likviditet inn i aksjemarkedet, og ta bort nær sagt alle problemer med kryptovaluta og reguleringer da det blir mye enklere å holde seg innenfor eksisterende regelverk.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer