Morgenrapport Fredag

På denne oversikten finner dere selskaper på S&P500 som satte all time high kursnoteringer denne uken. Man må ned på femtende plass for å finne et selskap som er priset til PE under 20. Mange kan argumentere med at markedet begynner å bli dyrt, men det vi egentlig er vitne til er et skifte fra tjeneste økonomi til software økonomi. Det har gått raskt. Jeg vil heller si at det er mer attraktivt å kjøpe “dyre” selskaper som viser en svært høy veksttakt, enn selskaper som er “billigere”, der forretningsmodellen blir utfordret strukturelt. Benjamin Graham ville vært like forvirret om deg og meg.

Dette skiftet får konsekvenser på flere plan. På onsdag rykket Warren Buffet og Jamie Dimon (JP Morgan) ut i en felles kronikk i Wall Street Journal, der de ønsket at børsnoterte selskaper går bort fra inntjeningsestimater for hvert kvartal, men vri fokuset over på det lengre bildet. Kvartalsestimater fører til risikable kortsiktige valg og feil fokus i følge radarparet. De gir også skylden på guidingspøkelset for det lave antall selskaper som noterer seg på børsene. Merk at antall børsnoterte selskaper i USA er halvert på 15 år. Det betyr at verdiskapningen skjer utenfor regulerte markeder, derme utenfor vanlige folks fond og  pensjonsparing. Jeg har skrevet om dette mange ganger tidligere, og hvordan det sementerer forskjeller i samfunnet. Jeg vil også legge skylden på myndighetene som har regulerte finansmarkedet og meglerapparetet i hjel.

-/ LUFTEN GIKK ut av Norwegian, og analytikerne som beholdt roen rundt 300 kroner, fikk til slutt rett. Nå handler NASunder 250 kroner, og vil sige videre ned til nye budrykter treffer markedet. De har et enormt problem med høy oljepris akkurat nå, og det vet potensielle kjøpere av selskapet. Det er åpenbart at Bjørn Kjos håper på høyere pris enn 330 kroner som verserte forrige gang.

-/ FULLT TRØKK i Kahoot! etter listing på OTC markedet i Norge. Første handels kurs var 150 kroner, deretter 180, og nå 280 kroner. Det betyr at markedsverdien har doblet seg på fire uker. Nå er selskapet verdt 1.5 milliarder kroner. Mitt spørsmål er fortsatt; Blir dette Norges første “unicorn”?

-/ DET ER VELDIG leit at mange tapte store penger i Questerre Energy i går, da kursen falt 48%. Det blir vanskelig å hente ut gass hvis politikerne plutselig nekter energiselskapene å bruke den mest effektive metoden. Leteselskaper som QEC har mange likhetstegn med gruveselskaper, og vil alltid ha en binær risiko i forhold til forekomster, reguleringer osv. Dette må man også hensynta som investor. Ikke putt alle eggene i en kurv.

-/ FÅ MED DERE siste #Pengepodden der Arctic Nordic Equities fondsforvalter Sindre Sørbye snakker om hvordan de plukker aksjer i Norden!

Ha en god helg!

PS. Ønsker du å motta morgenrapporten rett i mailboksen, kan du melde deg på her!

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer