Morgenrapport Fredag

Morgenrapport Fredag


Nikkei -4.66%  Shanghai -3.41%  S&P500 -2.52%  DAX futures -1.41%

Som ryktene tilsa, så skrev Donald igår under på memorandumet som kan være startskuddet på en handelskrig.
Amerikanske indekser var ned godt over 2%, og asia fortsetter fallet i enda større format. Nikkei leder ann, og stengte ned 4,66%, hvor Kina og Korea følger tett bak med fall på mellom 3-4%. Europeiske futures peker mot en åpning ned 1,5%.
Ved siden av Euro Summit og russisk rentebeskjed, så er Core Durable Goods og New Home sales fra USA det som preger makrokalenderen idag.

Fondsforvalterne hadde rett i at en handelskrig var den største tailrisken der ute, men det betyr ikke at samtlige er hedget eller posisjonert for dette. Grafen under viser at de spekulative long posisjonene på SP indeksen har kommet ned $37mrd fra toppen, men at de nivået fortsatt ligger godt over alt vi har sett før 2017.

Rapportene som har kommet ut er fortsatt noe uklare, noen sier at tariffene kommer på $50mrd, mens andre sier at de skal bringe inn $50mrd. Hvis sistnevnte er tilfelle, så tilsier dette importskatter på rundt $200mrd i følge JP Morgan.

Så langt er EU, Australia, Argentina, Brasil, Sør Korea, Canada, og Mexico unntatt den nye importskatten, da disse allerede har startet forhandlinger med USA. Det store spørsmålet er om dette er klassisk Trump forhandlingstaktikk, altså gå høyt ut for å så forhandle seg til en middelvei.
Kospi indeksen i Korea faller kraftig idag fordi industrien er en vesentlig del av produksjonskjeden fra Kina til USA.

Tariffene er rettet mot stål og aluminium, og sannsynligvis de produktene med disse som hovedingrediens, men Trump hevder også at han skal sette store begrensninger på teknologi, hovedsaklig kinesiske investeringer (som forsåvidt har vide restriksjoner fra før av).
Importskattene vil først gå gjennom en 30 dagers konsultasjonsperiode, og så ut på diverse høringer, så de vil nok ikke komme i full effekt før om noen måneder. Det vil altså være tid til å forhandle seg ut av denne handelskrigen, gitt at partnene er lydhøre til hverandre.

Markedet har kommet kraftig tilbake fra slike sjokk de siste to årene, men grunnlaget nå er kanskje noe mer usikkert enn tidligere.

Mens sagaen om Facebook ruller videre, så har et ellers lite omtalt medie og internett selskap, Naspers, gjort sitt første salg av aksjer i Tencent. Tencent er asias største selskap, hovedsaklig ett teknologi konglomerat, med en markedsverdi på $491mrd (var nesten $600mrd tidligere i uken), og er verdens største spillselskap målt i inntekter, samt vesentlig eier i store techselskaper verden rundt (WeChat, Snap, Tesla, BYD etc).
Naspers, skal som nevnt, for første gang ta litt profitt i aksjene sine, som de har sittet med siden 2001, altså før børsnoteringen av Tencent. Det sør afrikanske selskapet kan sies å ha gjort en kule uten like, da de kun betalte $34mill for en aksjepost som idag er verdt rundt $150mrd! Et storstilt nedsalg kan dette ikke kalles (annet enn på grunn av $ verdien), da Naspers kun vil gå ned fra 33.2% eierskap, til 31.2%, samt ha en 3års lockup på de resterende aksjene. Naspers hevder at de skal bruke de $9.8mrd salget vil innbringe til nye og eksisterende investeringer, og sannsynligvis en flaske eller ti med bobler.

Thomas Mathisen

Nordnetbloggen.no     Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer