Morgenrapport Fredag

Nikkei -2.80%  Shanghai -4.80%  S&P500 -3.75%  DAX futures +0.20%


Sentiment: Styggere enn på lenge!

Markedet viser alle klassiske tegn til et karakterskifte. Fra den trygge oppgangsperioden til et potensielt bearmarked. Sjokket kom på mandag da Dow Jones falt over 1500 punkter intradag. Ekspertene kom som bestilt dagen etterpå og manet til ro. Dette var mest sannsynlig en normal bevegelse i et normalt marked. Flashcrash hevdet andre, da markedet steg igjen dagen etterpå.  Her skal man bare sitte stille i båten!!

Gårsdagen viste at å sitte stille i båten vil kreve sin mann i tiden frem over, da Dow Jones falt nye 1000 punkter tilbake til bunnivået fra mandag. Holder man ikke tungen rett i munnen her (les. er disiplinert på stoploss), kan sparepengene ment til en hyggelig ferie, fjellhytte eller ny bil neste sommer bli strukket ut til en pensjonsordning i stedet!

Det avgjørende faktoren om fallet er starten på en lengre periode med lavere kurser, er hvorvidt fondsparerne trekker sparepengene ut av markedet. De siste årene har vi sett en eksplosjon av passive indeksfond og ETF’er, der investorene har overlatt til markedet å generere avkastning i stedet for flinke forvaltere. De siste tallene fra ETF markedet i USA er at kundene trekker ut pengene i rekordfart. DOW Jones ETFen har ikke sett like tore uttak på 9 måneder. Noe sier meg at det kan forsterke seg de neste ukene.

-/ FLERE GODSAKER på Nordnetbloggen i dag; Tom Hauglund skriver om Yara, og hvorfor alle er optimistiske til tross for flere store utfordringer. Få også med dere #Pengepodden der Nordnet sin nye spareøkonom Bjørn Erik gjør sin intreden.

-/ DET ER kult å lese om DNO sine ekspansjonsplaner i kurdish media (Rudaw er engelskpråklig). Der overskriften er at etter et rekordår øker de investeringene i området med 50%. Artikkelen kler også av mange av risikomomentene. Avtale med Baghdad, utbetalinger for solgt olje osv. Kanskje dette er aksjen for 2018…

Mvh
Richard Paulsen

Nordnetbloggen.no     Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer