Gå til hovedinnhold

Mine tanker om dagens børsuro

Dette innlegget er skrevet av tidligere investeringsøkonom i Nordnet, Tom Hauglund.

Markedet har uten forvarsel blitt mega volatilt. I dette blogginnlegget skal jeg dele mine tanker om hvorfor jeg tror dette skjer nå, og hva jeg tenker om veien videre.

At markedene har vært høyt priset og at mange eksperter over lengre tid har påpekt at vi har en korreksjon i vente, er ikke noe nytt. Det må være lov å si at dette er en av de mest forutsette korreksjonene vi har hatt. Samtidig har det vært vanskelig å peke ut en spesifikk årsak børsfallet. Alt fra Nord-Korea, Bitcoin-kollaps til høy prising på de børsnoterte selskapene har blitt diskutert som mulige grunner for de siste dagers børsuro.

Vi har sett signaler siden september, rentemarkedet er kjent for å være “smartere” enn impulsive aksjeinvestorer. Us 10 yr Treasury yield er de lange obligasjonsrentene i USA, den har tikket og gått opp de seneste månedene. Jeg ble oppmerksom på den for 2 uker siden og lagde et blogginnlegg om dette: De lange rentene kan være en festbrems

2 grunner til at de lange rentene stiger kraftig

  • Optimismen rundt den amerikanske økonomien er høy. Skattereformen som Trump nylig har innført kom på toppen av en glohet økonomi, noe som i dette tilfellet ledet til at for mye bensin ble kastet på bålet. Rentemarkedet begynte å tro på FED sine prognoser om 3 rentehevinger, og at denne veksten på 2.5-2.6 % GDP i USA ikke kan opprettholdes med så lave renter. Sammenligner man med før finanskrisen i 2008, hadde USA en tilsvarende vekst på 2.5 %. Men da var renten mye høyere. Se under:
  • Den andre tingen er at FED reverserer stimulus-programmene. De er satt sammen for å presse de lange rentene ned. Kjøper man obligasjoner, så stiger rentene på disse. Samtidig gjør man lange renter mindre attraktive, og dermed faller disse. Japan på sin side har en annen strategi, de har satt et mål for de lange rentene. Hvis renten overstiger denne grensen, så stimulerer de så mye som det trengs for å senke de lange rentene. USA og Europa har hatt programmer hvor de har kjøpt for fastsatte summer hver måned. Nå som dette reverseres, vil det ha motsatt effekt, altså vil de lange rentene stige. Les mer om dette her.

Kombinasjonen av dette har løftet 10-årsrenter fra 2 % i september til en topp på 2.88 % forleden dag. For øyeblikket ligger 1o-årsrenten på 2.75 %. Pål Ringholm, som kanskje er Norges dyktigste kredittanalytiker, skrev en interessant artikkel om dette i dagens utgave av Finansavisen. Han mener dette bare er begynnelsen på at lange rentenes oppgang, og påpeker at dette ikke er gode nyheter for videre utviklingen. Les her saken her.

Fryktindeksen

VIX indeksen eller den såkalte fryktindeksen omtales mye i media om dagen. Den steg over 115 % mandag kveld, og er ytterligere opp idag. I dag handles den til 49 USD, men den har vært under 10 USD i laaaang tid. Frykten for volatilitet har faktisk vært veldig lav så lenge Trump har vært president. Når VIX er lav over lang tid så tar investorene høyere og høyere risiko, ettersom man ikke venter at det skal svinge. Når volatiliteten kommer som kjerringa på julekvelden som nå, så blir det panikk. At VIX handles til 49 USD, er jeg sjokkert over. Hadde Nord-Korea sendt en atombombe kunne jeg skjønt det, men at vi ser det idag uten de helt store enkelthendelsens forteller meg at markedet virkelig har reagert med frykt.

Mange ganger tidligere, som for eksempel under Brexit og når Trump vant valget, så kom markedet rett opp igjen. Det jeg ikke liker denne gangen er selvsagt den ville svingingen som var på Dow Jones igår, og spesielt måten det skjedde på. Når Oslo Børs stengte var børsen kun ned 0.87 %, helt udramatisk og USA klatret i pluss. Dow Jones gikk fra minus 250 punkter, altså 1 % til 0. Men det eneste den bevegelsen trigget var et hav av selgere. De kreftene var så sterke at Dow hadde sitt største poeng fall i historien på over 1200 punkter. Dette er grunnen til at jeg sitter helt rolig i markedet nå. Jeg er ikke fristet til å kjøpe noe som helst. Jeg vil se at dette roer seg, og at VIX faller ned til mer normale nivåer. Jeg vil heller gå glipp av noen prosent, enn å være med på en panikkartet nedgang, hvor man ikke vet hvor det stopper.

Forbigående børsuro?

Hvis du er en langsiktig sparer, så vil situasjonen være annerledes. Da tilsier all historie at disse svingningene er forbigående, og at man er mest tjent med å sitte gjennom.  Er du derimot en investor som er belånt, eller er veldig aktiv, så husk det kommer muligheter i aksjemarkedet hver eneste dag. Men av og til lønner det seg å ta et steg tilbake og være litt avventende.

Bruk nordnetbloggen.no og alt vi lager av innhold som inspirasjon, og pass på pengene dine. Vi er her for at du skal lykkes bedre, så ikke nøl med å ta kontakt med oss.

Se Bjørn Eriks 4 tips til hva du bør tenke på når det er mye børsuro her.

Lykke til!

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
06.02.2018 22:10

Takk 🙂 beroligende ord i urolig tid.