Gå til hovedinnhold

Mine nyttårsraketter

Julerally, nyttårsraketter og desembereffekten. Kjært barn har mange navn. Egentlig er desembereffekten den tidligere januareffekten som har forflyttet seg en måned. For å utnytte denne effekten anbefaler flere analytikere og meglerhus såkalte nyttårsraketter.

Logikken bak nyttårsrakettene er følgende: aksjer som har falt mye i inneværende år, vil fortsette å gjøre det ekstra svakt før jul. Grunnen til dette er at investorer som da sitter med tap på posisjonen, selger før nyttår for å skrive av på skatten ved årets slutt. Samtidig vil en del fondsforvaltere selge slike aksjer, for å bli kvitt sine «skampletter» for året. Alt dette skaper et ytterligere salgs-press på aksjer som allerede har falt mye i løpet av året.

Når mange selger, vil man kunne få kjøpt slike aksjer billig i perioden før jul. I januar starter investorer og forvaltere med blanke ark. Da gjenopptar man mer risikable posisjoner og ny kapital kommer til, og taperaksjene får en pen opptur. Dette er i alle fall teorien.

Se også: Slik skattelegges investeringskonto ved nyttår

Det som kanskje ikke er snakket nok om, er dog at man ser den samme effekten på aksjer som har steget mye. Selv om vi i Nordnet ikke har gjort noe omfattende forskning på området, er det naturlig å anta at det er mye av de samme mekanismene, med motsatt fortegn. Med det menes at de aksjene som har steget mye gjennom året, er aksjer som investorer, fond og institusjoner vil ha i sin portefølje ved årets slutt. Ved å ha disse aksjene i porteføljen, vil man ikke få plagsomme spørsmål på hvorfor man ikke «har den aksjen som har steget x-antall prosent» fra kunder.

Summen av dette vil da skape et positivt kjøps-press på aksjene som allerede har steget mye. Derfor har jeg satt sammen en liste over fire aksjer som har falt mye, fire aksjer som har steget mye og fire aksjer som jeg har tro på i nettopp denne perioden. Det er viktig å understreke at dette ikke er noe vi i Nordnet har forsket på, ei heller kan garantere noe som helst for med tanke på avkastning.

For å gjøre dette litt mer spennende, så skal jeg skrive et nytt innlegg i starten av januar, for å se hvordan disse aksjene vil gå i denne perioden. Normalt er denne “rakettperioden” fra midten av desember til og med første uken i januar.

Derimot er det en liste du som investor kan titte på, og kanskje du bestemmer deg for å ta et lodd i denne perioden. Jeg har allerede gjort dette, da han har kjøpt riggselskapet Northern Drilling som min «julerally-aksje».

Jeg unngår også for ordens skyld aksjer med veldig liten likviditet.

Med denne listen ønsker vi alle investorer en riktig god avkastning på sine jule-porteføljer og en god start på 2020!

Selskap Bransje
Scanship Holding Cruise/ESG
Seadrill Rigg
Crayon Group Holding IT/konsulentselskap
Hunter Group Shipping
NEXT Biometrics Group Biometri
Avance Gas Holding Shipping
Prosafe Rigg
Thin Film Electronics NFC Tech
IDEX Biometrics Biometri
Komplett Bank Bank
PCI Biotec Holding Biotech
Frontline Shipping

Disclaimer: dette er hverken en kjøps eller salgsanbefaling. Jeg eier personlig aksjer i Northern Drilling og Hunter Group som blir nevnt i dette skrivet.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
22.12.2019 21:27

Hva med Nordic Nanovector? Hvorfor er ikke de med på listen?