Her kan du se Shareville-porteføljen min

Dette innlegget er skrevet av tidligere investeringsøkonom i Nordnet, Tom Hauglund.

Slik er porteføljen min på Shareville

Shareville er en satsing Nordnet har gjort som gjør at du kan se hva andre investorer gjør. Det som gjør det spennende er at du ikke kan late som du er investor. “Put your money where your mouth” is er et uttrykk i aksjemarkedet. Det er mange som elsker å prate om alle de gode tradene de har gjort, mens de dårlige snakker man ikke så mye omJ. På Shareville kan de som vil, følge utviklingen din og handlene du gjør. I dag er det nesten 83 000 aktive investorer som er på Shareville. Det er utrolig kult.

Jeg kom meg på Shareville i dag, og det er noe jeg syntes er kjempespennende. Jeg heter TomNordnet, og du kan se porteføljen min her.

Mange er nysgjerrig på hvordan jeg tenker og hvilke aksjer jeg kjøper. Planen er å dele dette på Markedspuls på onsdager, men siden jeg først kom på Shareville i dag, vil jeg fortelle litt om porteføljen min.

Nordnet-aksjen har jeg ikke lov å kommentere, så det er veldig greit.TomNordnet

DNO 

DNOJeg kjøpte DNO når jeg så momentet som kom i oljeprisen etter Doha-møtet. Oljen vill rett og slett ikke ned til tross for dårlige nyheter for oljeprisen.  Jeg var sikker på at oljen skulle falle 10 %. Oljeprisen åpnet ned 6 %, og markedet så det som en kjøpsmulighet og dro kursen opp. Etter Doha møtet, hvor det ikke ble noe enighet om produksjonsfrys, truet Saudi og Russland om å øke produksjonen. Normalt sett burde det blitt tolket som negativt, men oljen bare steg videre.

DNO er en oljeprodusent nord i Irak. De selger mye av oljen sin til Tyrkia via pipeline. De har kun løftekostnader (kostnaden ved å få opp oljen) på rundt 2,2 USD per fat olje. De får ikke solgt oljen til markedskurs, men fortsatt med gode marginer. De er tvunget til å selge noe av produksjonen til lokale forbrukere til rabatt.

Nå har oljekursen gått mye, så for hver USD oljen går, havner det rett på bunnlinja til DNO. I tillegg skylder myndighetene DNO over 1 mrd USD for olje de har solgt tidligere til Irak. Nå ser det ut som de har fått til en fast tilbakebetalingsordning, og DNO mottar ca. 20 millioner USD per måned fra Baghdad. DNO er en stor oljeprodusent, og de produserer over 120k fat olje hver dag. Jeg er klar over deres politiske risiko, men for meg fremstår det som IS mister mer og mer kontroll i Irak, og det er mye IS-risiko i kursen på DNO. Selskapet er priset til 10 mrd NOK, og har produksjon på over 140 000 fat pr dag. Statoil har 1,8 millioner fat per dag, men er priset til over 300 mrd, og har over 250 mrd i gjeld. DNO hadde ved q4 2 mrd i cash og 2,8 mrd i gjeld. Se link til q4-presentasjonen her.

Det er vanskelig å si noe om utviklingen til aksjen på lang sikt. Aksjen har gått mye i det korte bildet, men jeg har en magefølelse at oljen skal videre opp over 50 USD.

PGS – Petroleum Geo-Services

PGS_sPGS er verdens største seismikkselskap. Leting etter olje har ikke vært veldig høyt prioritert blant oljeselskapene siste 2 årene. Seismikk er historisk sett den sektoren som faller først, og stiger først. Det er også den eneste sektoren som har vist disiplin, og kapasiteten er ned nesten 50 % siden oktober 2014. PGS har blitt verdens største seismikkselskap uten å ønske det. Mange av konkurrentene har tatt mange båter ut av markedet, og også endret strategi – mange har sluttet med seismikk. Store selskaper som CGG, Schlumberger og Baker Hughes er alle ribbet til beinet, og dette fører til at markedet er i mye bedre balanse enn andre sektorer. Vi har også sett konkurser. Dolphin hadde 7 båter som de leide av Rieber Offshore og fikk markedet midt i trynet. Vi har Polarcus som danser på et knivegg med gjeldshaverne, og de har splitter nye båter som får elendige betingelser. Om du tror oljen skal over 50 USD og bli der, så mener jeg interessen for seismikk vender sakte tilbake. De har sterke eiere, med Ferd som største aksjonær.

PGS hentet inn 1 mrd NOK i q4i fjor på 39 kr, og interessen var kjempestor. Nå er aksjen under 30 NOK. Se link til q4-presentasjonen her.

Begge disse kjøpene er veldig avhengig av utviklingen på oljeprisen. Så jeg satser på at denne utviklingen fortsetter videre. Mai er kjørsesong i USA, og jeg tror dette vil føre til trekk på oljelagrene. Dette sammen med fallende oljeproduksjon på Shale Oil i USA vil støtte oljeprisen tror jeg.

Ha en strålende helg!

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
9 Kommentarer
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
30.04.2016 11:31

Jeg regner med at dette ikke er langsiktige investeringer. Med andre ord, du kommer sikkert til å skifte ut disse ila. 3-5 år?

Vi er en del medlemmer på Shareville som er langsiktige. Noen satser på fond, andre på (utbytte-)aksjer.

Har du også en langsiktig strategi, eller er du bare trader/spekulant?

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
02.05.2016 08:45

Hei, jeg er mer aktiv en vanlige investorer. Jeg er langsiktig i den grad at jeg nesten alltid er investert. Men jeg syntes det er gøy å hele tiden skifte mellom sektorer, samt prøve å være en stockpicker. Dette er selvsagt ikke for alle. mvh Tom

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
03.05.2016 09:21

Det er jo bra. Men jeg vil utfordre deg til å investere langsiktig også. Ikke nødvendigvis for din egen del, men for å gi kunnskap videre til oss. Som sagt er det mange av oss langsiktige på Shareville. Vi “drukner” litt i alle traderne og spekulantene. Fordi vår filosofi er jo ikke så spennende. Vi gjør ikke raske penger i dag, men vi har et langsiktig mål om å bli rik i fremtiden. Under navnet ditt står det: Investeringsøkonom, og aksjer…..fond……sparing. Så for å dekke disse områdene av jobben din, bør du kanskje være litt AKTIV på de mer PASSIVE… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
07.05.2016 00:10

Enig der Kigen. Florerer av tradere på SV, og TomNordnet kan godt være en av de få man burde følge, men det vanskelige er å legge opp en langsiktig plan som fungerer.

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
08.05.2016 14:20

Det er bra å høre fra eksperter, at dere også kan ha problemer.

Derfor inviterer jeg deg inn i gruppa vår: UTBYTTEAKSJER FOR LANGSIKTIG SPARING.

Der kan du lære av oss, vet du (he,he).

Det jeg har lært så langt fra Shareville (og Nordnet), er at man bør ha det langsiktige i bunnen. Og dette skal stå for hoveddelen av porteføljen. Så kan man spekulere med en liten del, eks. 5-15%.

Du kan jo starte med dette 🙂

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
12.05.2016 16:13

Takk for bra innspill Kigen. Jeg er enig med deg i at langsiktig sparing er bra. Og det er helt klart et område jeg som investeringsøkonom skal bidra. På shareville så deler man sin egen portefølje,og da invisterer jeg etter mitt private syn. Og ikke minst der jeg føler jeg har en edge. Jeg vil sterkt understreke at min portefølje er dog ikke for alle. Og ikke minst kan mitt mer kortsiktige preg stride mot manges syn på langsiktighet. Jeg er ganske ny i rollen,og har derfor hatt en hektisk start og mye av min tid brukes på markedspuls,pengepodden,journalister etc.… Les mer »

Gjest
Gjest
30.04.2016 14:01

DNO vil alltid handles med en rabatt til andre selskaper pga politisk risiko. Er det ikke kampen mot IS som kjempes, er det kampen mellom Irakere og Kurdere.
Det er en grunn til at petroleumsskatten i Norge er så høy som den er. Det er pga vår poltiske stabilitet (hvertfall sett i en global sammenheng… Hehe).

Gjest
Gjest
01.05.2016 12:26

Hei. Lurer også på hvilke tidshorisont du har de disse? Mente du sa du også hadde REC og short STL? Synd du ikke kan si noe om nordnet aksjen, det skulle jeg gjerne likt å høre argumenter for!

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
02.05.2016 08:49

Hei., det stemmer jeg hadde rec. Jeg solgte den på 1,5. Spent på tallene i morgen, litt redd for deres cashposisjon. Men er positiv på lang sikt. Jeg hadde en long mhg/short stl posisjon som jeg solgte. Nordnet aksjen har jeg ikke lov å kommentere ettersom jeg jobber her. Ha en fin dag!