Medlemsintervju: “Hva gjør en pensjonist som meg på Shareville”

I forrige uke fikk jeg en veldig hyggelig telefon fra en av våre nye Shareville-medlemmer. Maren viste seg i løpet av vår 30 minutters samtale å være en svært engasjert investor med flere synspunkt om Shareville. Jeg vil dele hennes reise, tipsene og investeringsstrategien hennes i dette innlegget og jeg håper det vil inspirere andre.

Hei Maren, takk for en hyggelig samtale! Du ble medlem på Shareville for to måneder siden og er allerede en aktiv, sosial investor. Men aller først «hvem er du»?

Jeg er en 65 år gammel pensjonist som bor i Stockholm med hunden min Emma på 14 år. Jeg er nysgjerrig og vil fortsatt prøve ut nye ting. Jeg elsker golf og å holde på med tall, fond og aksjer, noe som er enda enklere nå som jeg er medlem på Shareville (under aliaset «Emma»).

Hvordan og når fikk du interesse for sparing og investeringer?

For 10 år siden ble familien min rammet av tsunamien, noe som gjorde at jeg flyttet hjem igjen etter 12 år utenlands. Jeg solgte mitt og min mors hus, som etter 40 år var blitt enke, og flyttet tilbake med meg som eneste slektning i Sverige. På grunn av salg av husene fikk jeg kapital å forvalte, men midt i denne krisesituasjonen var ikke penger prioriteringen min, så jeg havnet i klørne til flere useriøse forvaltere og meglere. Selv ikke banken min, som jeg trodde skulle hjelpe meg med den kunnskapen jeg manglet, klarte å levere. Det ble en dyr lærepenge når jeg fikk tilbake energi, tid og ork til å sette meg inn i alle plasseringene jeg hadde. Jeg sa opp alle plasseringene mine som best jeg kunne, og gikk over til en seriøs megler jeg hadde fått anbefalt. Da kom den avgjørende interessen for investeringer og jeg kunne begynne å følge med aktivt selv. Jeg bombarderte den tålmodige forvalteren min med mange spørsmål, og fikk gode forklaringer tilbake. Veldig overraskende så begynte jeg å synes det var interessant og lærerikt! For to år siden kjente jeg meg klar for å prøve å ta vare på sparepengene mine på egenhånd.

Hvordan oppdaget du Shareville?

Jeg valgte Nordnet for to år siden. Det er en kjempebra nettside (til og med for meg som ikke tilhører datagenerasjonen!) og jeg vil rose den like tålmodige og vennlige kundeservicen som uten sukk og stønn hjelper til. Jeg har til og med vært på interessante kundemøter, fondsmeglerforedrag og som innbitt golfspiller har jeg deltatt på Nordnets golfturneringer og møtt likesinnede mennesker jeg kan dele tanker og tips med. Jeg fikk tips av en Nordnet-ansatt om å teste Shareville og de hjalp meg å komme i gang.

På Shareville heter du «Emma» (etter hunden din) og du har hatt over 15% avkastning i løpet av det siste året. Hva er investeringsstrategien din?

Jeg er pensjonist og investerer derfor med en ganske kortsiktig investeringshorisont på ca 2-5 år (altså ingen 5-årige strukturerte produkter med lange bindingstider fordi jeg vil føle meg fri) med fokus på fond og 6-7 aksjer jeg liker. Jeg forsøker å leve på avkastningen min og forvalte kapitalen slik at jeg alltid sover godt og ikke trenger å være for aktiv. Mottoet mitt er «sier man ja til noe, sier man nei til noe annet». For å få hjelp leser jeg blant annet Privata Affärer, DI, Morningstar, Nordnetbloggen, og nå på Shareville om fond og aksjer jeg vil investere i. Det er viktig for meg at grunnbasen i porteføljene har spredning (både i marked og geografisk), rating, rangering, Sharpekvote, historie og forvaltere. Jeg krydrer også på med noen nye fond, markeder og litt berg-og dalbaner. Jeg er litt spontan av meg og går merkelig ofte etter magefølelsen, noe som så langt stort sett har vært vellykket for meg. Er det et fond jeg ikke liker så går det rett ut!

Har du noen tilbakemeldinger om Shareville – noen funksjoner du vil fremheve eller noe du mangler?

Jeg innrømmer gjerne at jeg fikk sjokk da jeg logget inn på Shareville første gang og så hvor mange som hadde en avkastning mellom 100 og 160% – og det kun etter tre måneder! Jeg tenkte «hvordan er deg mulig? Er det mulig? Hva holder jeg på med? Hva har en pensjonist som meg her å gjøre?». Tallene forstår jeg bedre og jeg kjenner meg mer hjemme på Shareville og har til og med turt å svare, kommentere, få tips, ha følgere og følge andre. Det er kjempemorsomt!

Shareville er en fantastisk innovativ og bra idé og jeg ser hvilken utrolig kunnskap og energi mange medlemmer har og er villige til å dele. Spesielt når det gjelder aksjer. Det «folkelige språket» og viljen til å raskt tipse og gi svar til andre rådville Shareville-medlemmer er slående. For meg hadde det vært mer interessant å få en mer fondsspesifikk side, men inntil videre holder jeg med til gruppen «Fonder» (og burde kanskje på veien dit gli inn på gruppen «Aksjedagis»?).

Har du noen spesielle mål eller drømmer for fremtiden du vil oppnå med investeringene dine?

Jeg er så takknemlig for å ha det bra, ikke måtte leve i krig og ønsker at jeg får være frisk lenge i både kropp og sjel for å kunne holde tritt med Shareville, spille golf og kanskje være i stand til å reise som frivillig til Afrika for å jobbe med ville dyr. Sist men ikke minst, jeg vil være der for og «skjemme bort» min fantastiske datter!

Tusen takk og lykke til med investeringene, Maren!

Fortsatt lykke til med Shareville, og takk for ordet!

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer