Markedskommentar uke 8

Markedet har hold seg relativt stabilt den siste uken. Oslo Børs har steget med noen få poeng for hver dag og har nå kommet seg over et nivå på 810 poeng. Det ser ut til at børsen har klart å komme seg etter den turbulente tiden vi hadde for noen uker siden. VIX-indeksen som brukes som en indikator for frykt i markedet har falt betraktelig. Fra starten av februar til i dag har indeksen falt fra 37,32 poeng til 19,09. Dette tyder på at investorene har fått tilbake troen og at oppturen vi har hatt i markedene i lang tid vil fortsette.

Den siste uke har også sentralbanksjefen Øystein Olsen holdt sin årstale. Sentralbanksjefen snakket om at veksten var tilbake i norsk økonomi og at vi så tegn til bedre tider fremover. 2018 kan bli det året der styringsrenten blir satt opp igjen etter år med rekordlave nivåer. Høyre renter er som regel dårlig nytt for aksjemarkedet, men talen til Olsen gjorde ikke nevneverdige utslag. På en annen side er beskjeden om høyere renter positivt fordi det betyr at økonomien går bra, og dermed vil selskapene øke sin inntjening.

Denne uke har vi gjort følgende endringer i porteføljen.

Salg:

Denne uka har vi valgt å selge oss ned i XXL. Vi har sittet på XXL siden starten av konkurransen, der vi syntes at hvis aksjen nådde en pris rundt 95-96 kr skulle vi vurdere salg hvis vi ikke ser andre direkte triggere. Vi har troen på aksjen, men velger her å sikre litt gevinst, frigjøre kapital og reinvestere i andre aksjer der vi ser større oppside på kortsikt. På lang sikt ser vi på XXL som et solid selskap. Hvis de lykkes med sin inngang i Østerrike, Tyskland og kanskje Sveits på sikt vil de kunne vokse og generere en enda større cashflow. Men slike investeringer tar tid og dette vil ikke bli realisert mens denne konkurransen pågår. En forventet høyere rentebane vil også kunne påvirke privat konsum, noe som etterhvert kan spille inn på XXL. Hvilke konsekvenser dette kan få er enda usikkert, og derfor vanskelig å prise inn. Men en rentebane som øker opp mot det som kan betegnes som ”naturlig rente” på 2-3% skal ikke kunne ha for stor påvirkning. De fleste som tar opp lån blir testet for om de kan tåle en rente opp mot 5 %. Derfor skal de fleste tåle dette uten problem. Men at konsummønstre kan endres og at vi får en økning i sparingen fremover kan forekomme.

Vi synes også at aksjen tok ut mye av sitt kortsiktige potensial sist uke da den var helt oppe i 95,40. Derfor velger vi å selge oss ned.

Kjøp:

Vi har nå valgt å investere i solselskapet Scatec Solar. Vi anser dette som et spennende selskap, innenfor en veldig interessant sektor. Fornybar energikilder og det grønne skifte har vært i vinden lenge. Vi i STØH Kapital synes slike aksjer er veldig spennende, og mange er i en vekstfase der oppsiden enda er stor. Aksjen har falt til rundt 43 kr siden q4. Q4 rapporten ble litt svakere enn antatt, noe som førte til en liten korreksjon. Vi mener q4 tallene ikke var noen krise, og at selskapet med sine lange avtaler vil fortsette sin vekst fremover. Fallet ble nok litt større enn det mange hadde forventet. Det kan føre til at flere går på stop-loss og at videre fall kan føre til at noen får litt kalde føtter. Men vi har tro på selskapet, og forventer at aksjen skal opp igjen mot 50 kr.

Trump har setter en importskatt på silisium på 30%. Det fører til at tilbudet av billig silisium utenfor USA øker, silisiumprisen vil da falle og Scatec kan da bruke billigere silisium i sin produksjon og drift av solcelleparker. Selskapet har selv uttalt at de vil firedoble kapasiteten fra 2016- nivåene i løpet av 2018. Det forventes også vekst for solbransjen i årene fremover. Det forventes også at store oljeselskaper vil ty til oppkjøp av ”grønne” selskaper for å sikre at de kommer inn i den grønne energisektoren. Her kan SSO bli en het oppkjøpskandidat. Derfor anser vi 2018 som et potensielt bra år for Scatec. At de falt såpass etter q4 gjør at vi kan gå inn på en kostpris som vi anser som attraktiv og en god kjøpsmulighet.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer