Markedskommentar uke 5

Året 2018 har gitt en forrykende begynnelse både for globale og amerikanske aksjer. S&P 500 har steget i underkant av 6%, mens MSCI World All-Countries har steget i overkant av 6,5% så langt i år. Vår portefølje i skoleduellen har også steget med 6,3% siden nyttårsskiftet. Dette selv om Oslo børs ikke har fått den samme starten på året. Det startet bra de første to ukene, mens det etter det har gått nedover. I skrivende stund er den omtrent der den startet det nye året. Dette til tross for svært sterke oljepris på rundt 69 dollar fatet. En av grunnene til at de amerikanske børsene har gått mye er grunnet Trumps skattereform, noe analytikerne tror vil løfte inntjeningsveksten i USA til over 15% i år.

Som kommentert i forrige innlegg solgte vi i forrige uke solgte NAS, i etterpåklokskapens navn var vi nok litt uheldige med timingen på det salget. Men reisen fra vi tok aksjen inn i porteføljen og frem til salget var veldig fin. Vi er meget usikre på aksjens videre ferd og synes det er stor risiko forbundet med den. Vi velger derfor å holde oss utenfor den inntil videre. I tillegg har SOROS FUND MANAGEMENT LLC ledet av den gamle finansakrobaten George Soros også valgt å gå inn og shorte NAS noe vi heller ikke ser på som veldig positivt.

Denne uken har vi valgt å sitte stille i båten uten å endre porteføljen. Vi har nå en relativt stor kontantbeholdning som vi ønsker å ta i bruk om vi finner gode nok case. Men aksjemarkedene over hele verden er fortsatt relativt dyrt priset. Dette har de vært en god stund, og det trenger ikke nødvendigvis å bety at det er en nær korreksjon i vente, selv om en også fort kan komme. Holdes momentet i verdensøkonomien oppe er ikke korreksjons faren så stor. Det internasjonale pengefondet (IMF) har oppjustert vekstprognosene for 2018 og 2019 for verdensøkonomien til 3,9% noe som tyder på at momentet vil holde seg høyt fremover. Og hvis inntjeningen i selskapene stiger mer enn aksjekursene vil aksjene bli relativt mer attraktive og da ikke så ‘’stivt’’ priset som i dag fremover.

Vi er likevel bekymret for at det kan komme en korreksjon ettersom det er utrolig mye kapital som er i markedet. Dermed, for at markedet skal stige mer må enda mer inn. Dette kan skje i form av at de positive blir mer positive eller at pessimistene blir mindre negative og går inn i markedet i frykt for å gå glipp av avkastning. Ifølge Bank of America Merrill Lynch har nettotegningen i amerikanske aksjefond vært på det høyeste nivået noensinne, samtidig som private amerikanske investorer har sin høyeste aksjeandel siden år 2000. Dette viser at det er ekstremt mye kapital i markedet og at det muligens er begrenset hvor mye mer som kan tilføres. Goldman Sachs’ indikator på global risikovilje har heller aldri vært så høy som den er nå. Derfor kan skuffende veksttall, uventede rentehevinger og inflasjonstall fort føre til en usikkerhet blant massene, noe som videre kan gjøre at mange vil prøve å komme seg ut samtidig, da kommer også korreksjonen. Om/når dette skjer er for oss vanskelig å spå.   

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer