Markedskommentar uke 45

Helt siden konkurransens start, så har oppgangen på Oslo børs vært svært konsistent. Den siste uken har ikke vært noe unntak. For første gang har OSEBX passert 820, noe som betyr at børsen har steget over 19% i år. Oljeprisen er i skrivende stund 64 USD per fat – noe som betyr at den har økt med 4 dollar siste uken. Er årsak er usikkerheten som følger av arrestasjonene av prinser og forretningsmenn i Saudi-arabia som skaper usikkerhet, noe som sender oljeprisen opp. Ettersom Oslo børs er en oljesmurt børs, så legger nok ikke dette noe demper på utviklingen.

Til tross for oppgangen på Oslo børs har ikke STØH-Kapital vært like heldige. Det har vært en nedgang i porteføljen vår. Nedgangen skyldes hovedsakelig svake tall fra Norway Royal Salmon. Oppdrettsselskapet har slaktet en rekordhøy mengde laks, men likevel har  resultatet før skatt fått en betydelig nedgang; fra 286,2 millioner kroner i tredje kvartal i fjor til 221,8 millioner kroner i samme periode i år. Det relativt dårlige resultatet kan ha vært forårsaket av flere faktorer, bl.a. at mesteparten av salget skjedde da prisene var på sitt laveste. I tillegg har selskapet hatt høyere kostnader enn tidligere perioder og det viste seg  også at laksesmolten som har blitt kjøpt for et par år siden har prestert dårligere enn forventet.

Følgelig kan et fall være en kjøpsmulighet. De høye kostnadene har kommet av uforventede hendelser. I fremtiden kan det antas at kostnadene vil falle tilbake til normale nivåer og at lakseselskapet kan igjen være en sterk konkurrent i laksebransjen. Det er vanskelig å forutse hvor lenge dette vil ta og om det eventuelt vil rekke å påvirke Kapitals status i nordnet-konkurransen.

I forrige uke valgte vi dessuten å øke eksponeringen i aksjemarkedet med å investere resterende midler inn i porteføljen. Som vårt nyeste tilskudd i porteføljen, så har vi Borregaard. Etter Q3 så falt aksjen kraftig. Fallet skyldte i hovedsak høye kostnader rundt distribusjon og den forventede veksten innfridde ikke, noe som straffet kursen hardt. Vi mener at dette var en overreaksjon, og ønsker å utnytte dette som en billig inngang til det vi ser på som et solid vekstselskap.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer