Markedskommentar uke 43

Med et skeptisk øye til markedet

Markedet vi opplever i dag når stadig nye høyder, treffer nye toppnoteringer, og virker ikke å bli mettet med det første. Det advares mot et høyt priset marked, men advarslene virker å falle for døve ører. Er det mangel på risikoaversjon blant investorene? Burde investorene være mer skeptiske til investeringene? Eller opplever vi rasjonelle investorer som ser økonomisk vekst og økte aksjekurser videre fremover?

Som vi har snakket om tidligere er vi i kvartalsrapportsesongen, hvor forventninger til resultat settes opp mot faktisk resultat, og aksjekurser justeres ut ifra informasjonen som legges frem. I et marked hvor veksten er basert på historiske data, eksempelvis trender, kan informasjon som nå kommer frem være en vekkerklokke i et marked som i noens øyene har fremstått som svakt effisient. Irrasjonalitet kan ende opp med å straffes hardt hvis markedet korrigerer.

Spørsmålet er hva som kan trigge markedet til å utløse en korreksjon, eller i verste tilfelle en resesjon. Har vi noen potensielle hindre i vår nærmeste fremtid?

Lave renter har helt klart vært en bidragsyter til at markedet har blomstret de siste årene. Øystein Olsen signalisert senest torsdag 26.10.17 at renta ikke vil røres før eventuelt 2019, såfremt ikke noe spesielt skjer som endrer vurderingen av den norske økonomien, noe som vil si gunstige renter en god tid fremover. Lave renter er en positiv faktor for en økonomi som er stadig i bedring, men som ikke riktig enda friskmeldes av Norges Bank. En eventuell endring av rentebanen vil potensielt kunne utløse nedgangen på børsen, men det ser ut til å la vente på seg.

Et høyt priset marked kan og falle uten forvarsel, slik som det skjedde mandag 19. oktober 1987, en dag bedre kjent som «Black Monday». Et marked som hadde rast oppover kollapset uten forvarsel i løpet av en dag, med blant annet et fall på 22,61% for Dow Jones. Dette kan fortsatt skje den dag i dag, og selv om man kan ta seg i å tenke at «denne gangen er det annerledes» kan det fort bli en dyr logisk feilslutning. Historisk empiri viser at oppgang aldri varer evig, «what goes up, must come down».

Korreksjoner kan komme naturlig når markedet er modent for det, men hvor langt tid det vil ta er det ingen som vet. Det hver og en må vurdere er hvorvidt man ønsker å sitte i et marked som stadig øker i kurs sammen med risiko, eller om man vil sitte utenfor og gå glipp av videre oppgang, eller eventuelt korreksjon.

Denne uken har flere sentrale selskaper på Oslo Børs presentert kvartalstall for Q3. Kitron og Borregaard åpnet ballet på mandag, før Norsk Hydro, Telenor, XXL og Orkla tok over stafettpinnen og la frem tall på onsdag 25.10. Selskapene leverte litt blandede tall, og 20 minutter ut i markedet på onsdag var Hydro og Orkla ned henholdsvis 2,44% og 0,78%. På den andre siden var Telenor og Orkla henholdsvis 3,46% og 4,69% opp, 20 minutter etter børsen åpnet.

XXL leverte meget gode tall for Q3 og kan vise til en inntektsvekst på 16% sammenliknet med Q3 2016. EBITDA endte på 252 millioner kroner, til tross for kostnader forbundet med åpning av butikk i Østerrike. Dette er en økning på 18% sammenliknet med Q3 2016. I tillegg til en vellykket åpning av en butikk i Østerrike, hvor de hadde 13 000 kunder og solgte varer for åtte millioner kroner på åpningsdagen, lanserte de et prosjekt de har jobbet med i flere måneder. Prosjektet er et samarbeid mellom XXL og idrettslag, hvor lagene skal handle direkte gjennom XXL, heller enn å bruke nisjebutikker. Videre skal også foreldrene i idrettslaget motiveres til å kjøpe alt av utstyr gjennom XXL, som skal gi idrettslaget inntekter gjennom tilbakebetalinger. Dette er et marked de har anslått til å være på rundt tre milliarder kroner i Norden. Selskapet skriver i kvartalsrapporten at de allerede har gjort alt av utviklingskostnader, og at de har alt av logistikk på plass allerede.

XXL har gått over 8% den siste uken, og er nå den posisjonen i porteføljen vår vi har nest best avkastning på, bak Protector forsikring.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer