Gå til hovedinnhold

Margin debt på NYSE og USA’s dominans i kapitalmarkedene

Siste statistikken fra NYSE og FINRA viser at margin utlån på aksjer har nådd svimlende $600 MRD. I løpet av siste ti år har en haug av sammenligninger mot teknologiboblen i 2000 dukket opp gjentatte ganger da summen penger har vært identisk. Imidlertid har det blitt langt flere penger i sirkulasjon siden da og dermed kan vel ikke penger sies å inneha samme verdi som for 18 år tilbake. Imidlertid er forholdet mellom den totale markedsverdien av alle selskaper notert på NYSE og utlån svært interessant, per i dag er den på 1.31% vs 1.27% i år 2000. Nå ringer varsellampene mine!

Hva gjør man så om hele verden er bullish på USA? Selger alt? De fleste putter nok aksjene sine i skuffen og håper på det beste. Tidevannet gjør som oftest investeringer til en hyggelig aktivitet for de fleste, først når tidevannet snur  ser vi hvem som svømmer med badebukse, et sitat fritt hentet fra Warren Buffet. Så mitt poeng er at så lenge man har en plan og følger den bør det ikke være noen grunn til å svartmale, har man kontroll på nedsiden får man la gevinstene gå sin gang.

Et godt sitat hentet ut av kontekst passer forøvrig godt inn her:

 “Far more money has been lost by investors preparing for corrections, or trying to anticipate corrections, than has been lost in corrections themselves.”

-Peter Lynch

USA’s dominans i kapitalmarkedet

USA har vært det dominerende kapitalmarkedet siden det Britiske Imperiet gikk mot slutten, dagens dominans der USA utgjør hele 51% av verdens aksjemarkeder. Med dagens historisk høye prising av amerikanske aksjer kombinert med stigende gjennomsnittsalder og gjeldsutfordringer, kan kanskje andre fremvoksende økonomier være mer egnede steder å kikke på i årenes løp. Men må gi kred til amerikanere for å ha startet opp såpass mange vellykkede selskaper som er så dominerende i sine markeder! Når det er sagt, siste året har eksempelvis flere kinesiske bransjer toppet vinnerstatistikken i det amerikanske markedet. Noen endringer skjer i markedet selv om mange ikke har hørt om selskapene en gang. Per i dag utgjør faktisk det kinesiske markedet kun 3,1% av totalmarkedet og India kom ikke med i grafen en gang!

USA’s befolkning 327M medianalder 38,1

Kinas befolkning: 1.4MRD median alder: 37,4

Indias befolkning: 1.3 MRD, median alder: 27,9

Kilder:

https://www.wsj.com/articles/investors-zeal-to-buy-stocks-with-debt-leaves-markets-vulnerable-1519560001

http://publications.credit-suisse.com/tasks/render/file/index.cfm?fileid=F6AEDD6A-ABCE-567D-68D2108098686DDE

Har du sett mine andre innlegg siste tiden?

En oversikt finner du her

Vil du ha automatisk varsel når jeg legger ut nye innlegg? Da foreslår jeg du følger meg på Twitter #alexlaanoslo eller liker meg på Facebook https://www.facebook.com/alex.laantrading.5

Lykke til i markedet!

Hilsen

Alex

Til sist en «disclaimer»: Ingen av mine innlegg må tolkes som en anbefaling for å verken kjøpe eller selge noe i finansmarkedet. Du som leser anbefales fullt og helt å eie beslutningsprosessen ved å komme til egne beslutninger og må ta ansvar for egne investeringer. Således bør heller ikke noen av mine innlegg betraktes som noe annet enn nettopp ytringer, ikke anbefalinger verken indirekte eller direkte. Håper det var til hjelp, det er mange momenter å avdekke innen trading.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer