Gå til hovedinnhold

Månedsrapport for Nordnet Smarte Porteføljer – April

April var en svak måned for Smartfondene. Selv om aksjemarkedene fortsatte oppover, bidro renteinvesteringer og faktorstrategier negativt.

Alle de tre Smartfondene har positiv meravkastning siden oppstarten i oktober, men forspranget til referanseindeksene har krympet de to siste månedene.

Les mer om hvorfor ekstra god diversifisering er smart i det lange løp på produktsiden til Nordnet Smarte Porteføljer.

I april fortsatte de lave markedssvingningene, og «fryktindeksen» VIX holdt seg på rundt 12%. Aksjemarkedene fortsatte å stige etter at både USA og Kina rapporterte sterke makroøkonomiske tall og handelssamtalene mellom landene ble forbedret. European Stoxx600 steg 3,2 %, amerikanske Nasdaq 100 + 5,5% og S&P 500 + 3,9%.

Avkastningen av Smartfondene var i april drevet av aksjemarkedets positive utvikling, men ble dratt ned av alternative risikopremier (markedsnøytrale faktorstrategier), rentedelen og inflasjonssikrede aktiva (inflasjonsbeskyttede statsobligasjoner, råvarer og børsnotert eiendom).

Avkastning i april for de tre Smartfondene:

Nordnet Smart 5 -0,9%
Nordnet Smart 10 -0,7%
Nordnet Smart 15 + 0,4%

Mer om de ulike aktivaklassene

Rentedelen bidro noe negativt, etter mars måneds imponerende avkastning. Kombinasjonen av en litt mindre «duete» FED, positive rapporter om amerikansk økonomi og stigende oljepriser førte til høyere rente og en brattere avkastningskurve.

Energiråvarer steg for fjerde måned i rad, mens edle metaller, uorganiske metaller og jordbruksråvarer alle hadde en nedgang i april. Oljeprisene steg da fokuset skiftet fra Venezuela til fraværet av forventede sanksjonslettelser for Iran. Den sterke starten på edle metaller i løpet av året ble noe redusert i løpet av måneden, og det store premien i gull i forhold til realrenter er nå nesten helt borte.

Alternative risikopremier (markedsnøytrale faktorstrategier) har gitt mindreavkastning siden oppstart, og i april fikk vi det største negative bidraget fra denne aktivaklassen. Momentumfaktoren trakk ned resultatet, da flere selskaper brøt sin positive utvikling i løpet av måneden. Størrelsesfaktoren og verdifaktoren hadde også en tøff måned, hvor mellomstore “billige” aksjer gjorde det svakt. Kvalitetsfaktoren ga svak positiv avkastning, hovedsakelig i IT-sektoren.

I løpet av april var det få aksjespesifikke hendelser, til tross for rapporteringssesongen. Den store begivenheten var Anadarko Petrolium, som steg 32% etter Chevron-budet. Andelen økte ytterligere 12% etter at Occidental gikk inn i budkampen.

Målsettingen er at faktorstrategiene skal være markedsnøytrale, gi langsiktig avkastning, med en volatilitet på rundt 4% (som er lavt) – og skal derfor bidra til økt diversifisering.

Mer informasjon om månedens avkastningsbidrag finnes i grafen over. Klikk på respektive linjediagram for å se detaljer.

Manglende oppdatering av fondskurser 27. april – 6. mai

Enkelte kunder har lagt merke til at kursene i Smartfondene ikke ble oppdatert i perioden 27. april – 6. mai. Årsaken er, som vi har forklart til de som har spurt, at det har vært bytte av keiser i Japan, og i den forbindelse var det erklært ti dagens ferie i landet (”banking holiday”). Det har visstnok ikke har skjedd på 200 år…

De fleste verdipapirfond har en regel om at fondet ikke offentliggjør NAV-kurs, og stopper kjøps- og salgsordre, dersom mer enn ti prosent av porteføljen ikke kan verdsettes samme dag. Årsaken er fare for feilprising i volatile markeder og dermed risiko for forskjellsbehandling av kunder som kjøper og selger i perioden.

Smartfondene har en liten aksjeandel i Japan, men en større rentedel. Nordnet Smart 5, 10 og 15 har alle ca 11 % nominell eksponering mot Japan.

Globale indeksfond har normalt 7 til 9 % japanske aksjer i porteføljen, og kunne derfor verdsettes som normalt i denne perioden. Men regionfond som investerer i Asia, som f eks KLP AksjeAsia Indeks, har typisk over 50 % japanske aksjer, og disse fondene hadde ikke oppdaterte NAV-kurser i denne perioden.

Det er for øvrig normalt at NAV-kurs ikke beregnes på helligdager. Men det er ikke normalt med sammenhengende ti dagers «banking holiday» i et land.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet Smarte Porteføljer virker?

Finn det viktigste om Nordnet Smarte Porteføljer på Nordnet.no.

Les bloggen: Hva er så smart med Nordnet Smarte Porteføljer?

En hel episode av pengepodden om Nordnet Smarte Porteføljer: En god start i et tøft marked for Nordnet Smarte Porteføljer

Nettmøte om Nordnet Smarte Porteføljer

Avkastning siden oppstart

Nordnet Smart 5
(Avk. siden 23.10.18: +3,8 %, + 0,7 % foran referanseindeks.
Kilde: Morningstar 16.05.19)

Nordnet Smart 10
(avk. siden 23.10.18: +4,0 %, + 0,6 % foran referanseindeks.
Kilde: Morningstar 16.05.19)

Nordnet Smart 15
(avk. siden 23.10.18: +7,2 %, + 1,4 % foran referanseindeks.
Kilde: Morningstar 16.05.19)

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer