Månedens fondsstatistikk: Sparerne strømmer til aksjefond, men blir «lurt» av kronestyrking

Månedens fondsstatistikk viser at Nordnet-kunder kjøpte fond for 354 millioner kroner netto i januar. En kursoppgang på fem prosent for globale aksjer i januar, er imidlertid nøytralisert av en tilsvarende kronestyrking.

Det er aksjefond som er desidert mest populært blant kundene våre: Over 300 millioner er nettokjøp av aksjefond i januar, mens 24 millioner er nettokjøp av rentefond og 14 millioner er kombinasjonsfond. Vi må helt tilbake til våren 2015 for å finne en måned med høyere nettokjøp av fond!

Norske fondssparere har hatt en fantastisk avkastning siste fem år, og har tydeligvis ikke fått høydeskrekk ennå. De ser at aksjemarkedene fortsatt er sterke og optimismen høy – og at renten i banken er nær null. Riktignok har aksjemarkedene falt de to siste ukene, og det lyser rødt på kurslistene i dag 5. februar.

Knallsterk januarmåned

De internasjonale børsene har hatt en knallsterk januarmåned, og steget med fem-seks prosent. Skattereformen i USA og forsterket global vekst har bidratt til optimismen.

Men norske fondssparere har så langt i år ikke hatt glede av denne oppgangen, siden norske kroner har styrket seg omtrent like mye i perioden – noe som fører til at internasjonale aksjefond blir mindre verdt i norske kroner. Globale aksjefond notert i norske kroner har dermed hatt om lag null i avkastning siste måned.

Vi legger merke til en økende interesse for valutasikrede aksjefond blant våre kunder. Og for første gang på lenge er et valutasikret fond på ti-på-topp-listen over de mest kjøpte fondene: Storebrand Global Multifaktor Valutasikret.

Det siste året har flere fondsforvaltere lansert en valutasikret variant av de mest populære aksjefondene sine, og dette er kundene i ferd med å oppdage.

 Kan være smart å valutasikre fondet

På lang sikt skal det ikke lønne seg å velge et valutasikret aksjefond fremfor det samme fondet uten valutasikring, siden valutasikring koster litt ekstra – og på lang sikt er valutasikring et nullsumspill. Men på kort og mellomlang sikt kan det være lønnsomt å velge valutasikring. Det skyldes at norske kroner er rekordsvak, og «alle» forventer at norske kroner skal styrke seg mot dollar og euro.

Merk at timing med valutasikring av aksjefond kun er anbefalt for bevisste sparere som følger med jevnlig. Følger du ikke med, bør du overse dette rådet og holde deg til din oppsinnelige spareplan. Jeg kan også nevne at jeg selv har kjøpt et valutasikret fond den siste måneden.

Når det gjelder rentefond, er rådet mitt annerledes. De som kjøper rentefond ønsker normalt en lav stabil avkastning, som slår bankrenten. Her vil valutasvingninger i et internasjonalt rentefond kunne ødelegge dette ønsket, og jeg anbefaler derfor generelt valutasikring her.

På salgstoppen av vår fondsstatistikk ligger to Skagen-fond. Dette skyldes delvis innføringen av aksjesparekonto, som gjør det enkelt for kundene å bytte ut fond som har ligget bak indeksen i en periode.

Se månedens fondsstatistikk her

Mest kjøpte fond Mest solgte fond
NORDNET SUPERFONDET NORGE SKAGEN GLOBAL
DNB TEKNOLOGI SKAGEN KON – TIKI
KLP KREDITTOBLIGASJON ALFRED BERG GAMBAK
KLP AKSJEGLOBAL INDEKS V NORDEA STABILE AKSJER GLOBAL ETISK
STOREBRAND GLOBAL MULTIFACTOR HANDELSBANKEN NORGE
KLP AKSJE FREMVOKSENDE MARKEDER SKAGEN VEKST
SEB EASTERN EUROPE SMALL CAP KLP OBLIGASJON 5 ÅR
DNB GLOBAL INDEKS DANSKE INVEST SICA
HANDELSBANKEN VEKSTMARKED V EUROPE SMALL CAP
STOREBRAND GLOBAL MULTIFACTOR VALUTASIKRET STOREBRAND VEKST

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer