Månedens aksjestatistikk – Coronaviruset skremmer våre kunder

Januar har vært en måned preget av frykt og store svingninger på verdens børser. Etter en solid opptur i høst har coronaviruset satt en støkk i verdens aksjemarkeder. Nordnets private sparere har reagert med å nettoselge et stort antall aksjer.

Private investorer hos nettmegleren Nordnet omsatte aksjer for 17,2 milliarder kroner i januar og netto ble det solgt for 255 millioner kroner. Yara troner på toppen over de mest kjøpte aksjene, med et nettokjøp på 143 millioner. Nel topper salgslisten, med et nettosalg på 140 millioner kroner.

  • Aldri før har Nordnet hatt en så høy omsetning i løpet av en måned som vi har sett i januar. Med en omsetning på 17,2milliarder kroner er dette en økning på over 40 prosent for en gjennomsnittsmåned. Nyheten om coronaviruset er helt klart grunnen til denne enorme økningen i omsetning. Ved store fall på Oslo Børs, trigges både kjøps og salgsknappen til våre kunder.

  • Yara har igjen vært lansert som et av de selskapene som analytikerne har mest tro på i det nye året. Det gjenstår nå å se om selskapet klarer å levere til markedets forventninger.

Børsmåneden januar var øvrig preget kvartalspresentasjoner og nyheter knyttet til utviklingen av coronaviruset i Kina. Januarmåned endte ned 1,3 prosent. Ettersom WHO har erklært krisetilstand i Kina og følger utviklingen og smittefaren nøye. Frykten baserer seg i hovedsak på om vi vil se en ytterligere spredning og om viruset skulle mutere, noe som vil skape ytterligere problemer. Flere tiltak gjøres også i Kina og verden for øvrig og håpet er nå at en vaksine skal utvikles raskt.

  • Skulle dette bli en global epidemi kan det i ytterste konsekvens kjøre verdensøkonomien inn i en global resesjon. Foreløpig har viruset vist seg å ha en relativt lav dødelighet, men jo lengre det går uten at man får utviklet en vaksine, jo verre blir det.

USA startet året i et forrykende tempo med stadig nye toppnoteringer. Den siste perioden har også de fått merke viruset og man har sett at de amerikanske indeksene har falt i slutten av januar. Samtidig har flere av de store selskapene rapportert gode tall. Her kan man trekke frem Apple, Microsoft og Facebook som alle har slått markedets forventinger. Verdens sentralbanker har også hatt rentebeslutninger denne måneden, og konklusjonen der er at renten blir hold uendret og fortsatt på lave nivåer i overskuelig fremtid. Dette er isolert positivt på aksjemarkedet og underbygger den velkjente «Tina» (There is no alternative to stocks) effekten.


Nordnets kunder har i januar måned kjøpt sykliske selskaper, som Yara, Hunter Group og Frontline. På salgssiden blinker Nel seg igjen ut som en soleklar kandidat.

  • Selv om tankmarkedet har fått hard medfart i forbindelse med utbredelsen av coronaviruset i Kina, ser vi at våre kunder har stor tro på selskaper som Frontline og Hunter Group. Til tross for at 1 kvartal historisk er et dårlig kvartal, med kinesisk nyttår og nå virusepedemi ser det fundamentale markedet bra ut og ratene er fortsatt godt over «break even» nivåene til rederiene.

På salgstoppen troner NEL, Scatec Solar og Funcom de mest solgte aksjene i november måned.

  • Selv om Scatec Solar kom med kvartalstall litt under markedets forventinger har selskapet steget over 20 prosent så langt i år. Med en fantastisk utvikling så langt i år, kombinert med litt utrygge tider anser jeg dette som en klassisk gevinstsikring.

Tencent la i januar inn bud på det norske selskapet Funcom tilsvarende 17 kroner per aksje.

  • Tencent er et av verdens 10 største selskaper i markedsverdi og la i løpet av januar inn et bud tilsvarende 17 kroner per aksje. Med en budpremie på nesten 30 prosent og en anbefaling fra styret om salg har de fleste kundene valgt å sikre gevinsten. Selv om det er synd at nok et teknologiselskap forsvinner fra børsen, har de fleste kunder tjent gode penger på Funcom.


Mest kjøpte aksjer

Selskap Kjøp i kroner
Yara International 143 865 332
Hunter Group 67 334 108
Frontline 51 677 853
Norsk Hydro 41 728 530
Kahoot! 36 225 611
Norwegian Air Shuttle 34 236 417
Pareto Bank 26 052 739
Europris 19 500 771
ADS Crude Carriers 18 490 466
XXL 18 360 113

Mest solgte aksjer

Selskap Salg i kroner
NEL -140 244 491
Scatec Solar -119 385 787
Funcom -73 434 064
TGS-NOPEC Geophysical Company -71 211 021
Telenor -51 856 167
Norwegian Finans Holding -36 933 451
Equinor -33 721 343
Avance Gas Holding -29 129 112
SalMar -25 330 519
REC Silicon -21 517 722
Mads Johannesen
Mads Johannesen
Investeringsøkonom

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer