Gå til hovedinnhold

Lytt til erfarne fjellfolk

Vinterlandskap.

Påskefjellet og finansmarkedene har noen likhetstrekk. Det kan blåse opp til storm uten forvarsel. Og det kan vise seg fatalt å ferdes ute uten trening eller utstyr.

Det kan derfor være verdt å se nærmere på fjellvettreglene før man plasserer sparekapital i risikable investeringer.

Reglene for godt fjellvett maner til generell forsiktighet og respekt for naturkreftene, men de fraråder i utgangspunktet ingen å dra inn i fjellheimen. Snarere tvert imot. Fjellet byr på store naturopplevelser, samtidig som det kan være risikabelt å ferdes der.

Orakelet fra Omaha

Det finnes mange fremragende investorer som villig deler sine erfaringer. En av disse er «orakelet fra Omaha», Warren Buffet (88). Han har ledet investeringsselskapet Berkshire Hathaway med suksess i mer enn 50 år og regnes nå som verdens tredje rikeste mann.

Buffets investeringsfilosofi synes i utgangspunktet nokså ukomplisert. Han kjøper selskaper med forutsigbare kontantstrømmer og betaler maksimalt 50 prosent av det han selv mener er «full pris». Og så er han tålmodig og har et langsiktig eierperspektiv på sine porteføljeselskaper.

Med en så enkel oppskrift på suksess, kan man undres over at ikke flere gjør som Buffet og blir styrtrike aksjeinvestorer…

Mange veier til mål

Warren Buffet forvalter kapital på sin måte, med sikte på å maksimere avkastningen til aksjonærene i Berkshire Hathaway. Andre investorer fokuserer helt annerledes, med samme målsetting.

Noen fokuserer ultra-kortsiktig og forsøker å skape avkastning på kursendringer den neste halvtimen. Noen lar datamaskiner handle verdipapirer for seg basert på definerte handlingsregler.

Noen kjøper bare aksjer som har steget i kurs, mens andre igjen bare kjøper aksjer som har falt i kurs. Noen sverger til indeksfond. Noen kjøper bare teknologiselskaper, andre fokuserer bare på selskaper i såkalt nye vekstmarkeder.

Det finnes ikke noen universaloppskrift på suksess i finansmarkedene. Det er mange veier til mål. Så før man investerer sparepengene i aksjer eller andre risikable investeringer, bør man etablere målsettinger og velge en strategi for å realisere disse målsettingene.

Ingen kan alt

For mange vil det være formålstjenlig å investere sparekapital i fond. Det finnes et stort antall fond å velge mellom. Fondenes mandater beskriver investeringsmål og risikoprofil, mens historisk verdiutvikling måler graden av suksess i forhold til etablerte målsettinger.

Fond forvaltes av spesialister. De fleste aktive forvaltere har sin egen investeringsstil. Ingen er gode til alt.

Når du definerer din egen investeringsstrategi, bør du lytte til «erfarne fjellfolk». Og så bør du investere i tråd med din valgte strategi.

Aksjefondene Landkreditt Norden Utbytte og Landkreditt Utbytte er eksempler på fond med et tydelig investeringsmandat og en god risikojustert avkastningshistorikk. Fondene forvaltes etter en filosofi som har likhetstrekk med det Warren Buffet legger til grunn for sine investeringer.

Kanskje nettopp disse fondene kan bidra til at du realiserer dine investeringsmål?

Sigurd Klev
Investeringsdirektør og porteføljeforvalter forLandkreditt Utbytte

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer