Gå til hovedinnhold

Lynguide til bedre investeringer

Blogginnlegg kan gi innsikt og inspirasjon og hjelpe deg til et bedre resultat enten du skal spare i fond eller være aktiv trader. Her er det beste jeg selv har skrevet på Nordnetbloggen:

Finn ut hvem du er i markedet

Dette må avklares så tidlig som mulig. Er du kortsiktig eller langsiktig? Forvalter du gammel kapital eller ønsker du å bygge deg opp? Vil du delta langsiktig i næringslivets verdiskaping, eller har du sterke meninger om hva som er billig og dyrt? Er du sparer, investor, spekulant eller trader belyser forskjellene, og Sparevettreglene er en nyttig sjekkliste.

Hva er viktig å vite?

Åtte ting investorer bør vite gir en god start. Hvordan velge riktig fond og tjene mer penger er det mest populære blogginnlegg jeg har skrevet, med god grunn. Tror du mulighetene er størst i små selskaper er innlegget Hvordan skille gull fra gråstein i småselskaper noe du kanskje sparer penger på å lese, likeledes Insert coin – Game over. Mange vil heller kjøpe kvalitet, og heldigvis er kvalitetsaksjer lett tilgjengelig, og hvordan handler man i utlandet? Stadig flere ser mulighetene bak horisonten.

Hva betyr langsiktighet?

Intet får frem et gjesp så raskt som snakk om langsiktighet. Men aksjemarkedet er faktisk en ganske sikker arena for å bli rik langsomt. Langsiktighet lønner seg i aksjemarkedet og dette tydliggjøres med markeds-statistikk for de siste 45 år, mens Det viktigste valget for langsiktig sparing forklarer hvorfor det er sånn. Slik sparer du som de rike viser hva som fungerer for større formuer, og kanskje små. Kjenner du noen som virkelig må ha det inn med teskje så kan de se videoen God avkastning innen rekkevidde for alle.

Trading og spekulasjon

50% av befolkningen er pr. definisjon dummere enn gjennomsnittet. Er du en av de er det intet hinder for at du kan bygge betydelige verdier gjennom å spare jevnt og trutt i brede fond og ganske enkelt følger oppskriften. Men kanskje du er smartere enn markedet? Da kan du egne deg som spekulant eller trader, men da er det kritisk å følge nøye med. Rullerende utroskap som en vinnende aksjestrategi belyser noen grunnleggende prinsipper. Ellers er ikke aksjer på langt nær alt i en traders verktøykasse. Hva med å trade Bull & Bear? Du kan også øke eller redusere risiko på en enkel måte ved bruk av derivater og tradingprodukter. Men dette er instrumenter som bør brukes med forsiktighet. Kurssikring i praksis gir en rask innføring.

Bør Børson drev butikk og høstet avkastning. Kilde NRK’s arkiv.

Hva med eiendom? Det er vel sikkert?

Ja, eiendom kjenner de fleste til. Mange ser på det som en sikker investering, og låner endog store beløp for å kjøpe utleieeiendom. Dette har etter bankkrisen på 90-tallet gitt både verdistigning og kontantstrøm, men er ikke ukomplisert. Kan du gjøre det hele på en enklere og bedre måte? Les om snarveien til å investere i eiendom, og sammenlign uansett en slik investering med Fondene som betaler seg selv om du foretrekker å la banken betale sparingen din (regneark er vedlagt, så kan du beregne selv).

Litt å tenke på for fremtiden

Er verden blitt mindre råvareintensiv? Tør jeg å si de (gjennom finanshistorien så dyre) ordene This time it’s different? Noen langsiktige tanker løftes også frem i videoen 4 makroøkonomiske game-changers. Superinvesteringer på blå resept viser at fornuftige investeringsstrategier kan (og har blitt) automatisert i lett tilgjengelige ETF’er. Disruptiv teknologi snur opp ned på mange bransjer. Hvordan profitere på det?

Et glimt av selvinnsikt

Det er vanskelig å spå, og særlig om fremtiden. Jeg klarte selv å være oppsiktsvekkende optimistisk på riksdekkende TV den dagen Oslo Børs var på All Time High. Sånn er livet. Alle tar feil, men tiden som trader har lært meg å ikke ta feil så lenge av gangen. For videre lesning gir jeg gjerne noen tips på en bokliste.

Lykke til. Kjenner du noen som kan ha nytte av å lese dette? Del gjerne innlegget videre på linkene nederst. Sharing is caring.

_________________________________

Spørsmål eller kommentarer mottas med takk. Kommenter gjerne under artikkelen, eller send meg melding på Twitter.

PS: Mine innlegg er ment å gi informasjon og innsikt, og er ikke å tolke som en direkte kjøps- eller salgsanbefaling. Posisjoner man tar i markedet må tilpasses den enkelte type investor/sparer. Les gjerne også Sparevettreglene og Investorvettreglene for mine anbefalinger på investoradferd.

For alle mine innlegg og kommentarer, følg meg på Twitter: @KarlNordnet

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer