Lakseaksjer faller på positiv børs etter svakeste kilopris siden 2015

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

29-Nov-2017

  • Oslo opp 0,2%
  • Brent faller til $63,1/fat
  • Svakeste laksepris siden 2015
  • DNB jekker ned Lerøy og Grieg

OSLO, 29 nov (Reuters) – Oslo Børs holder seg i pluss til tross for lavere oljepris onsdag formiddag, trukket opp av en solid utvikling i toneangivende aksjer som Storebrand STB.OL, HydroNHY.OL og DNBDNB.OL.

Etter to timers handel er hovedindeksen opp 0,2 prosent til 796,9 poeng, mens nordsjøoljen handles ned 52 cent fra start til 63,1 dollar fatet. Det er imidlertid rundt 30 cent lavere enn ved stengetid i Oslo tirsdag.

I oljesektoren faller StatoilSTL.OL 0,5 prosent til 165,5 kroner aksjen, mens SeadrillSDRL.OL og DNODNO.OL trekker ytterligere ned med fall på henholdsvis 1,5 og 3 prosent så langt.

Tall fra SSB onsdag morgen viser at prisen for fersk laks falt med over 9 prosent til 49 kroner per kilo forrige uke, det laveste nivået siden desember 2015.

– Hvis man skal se tilbake på november så er det mange indikasjoner som tyder på at lakseprisen skal ende på mellom 45 og 47 kroner kiloen. Ut fra forventningene i forkant så er det en gedigen skuffelse, konstaterer analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea.

– Så sent som midt i oktober så lå kontraktsprisene for november på 61 kroner. Når det ender 15 kroner under så er det et helt annet prisforløp enn det markedet hadde forventet.

– Samtidig er det viktig å huske på at 46 kroner fortsatt er 8-10 kroner over kostpris, så det er ingen i bransjen som lider noe nød.

– Sånn sett er det ingen dramatikk. Men i forhold til forventningene som selskapene er priset på så er det et stort avvik, sier Giskeødegård.

Analytikeren tror heller ikke prisfallet er et blaff, men venter at man vil se effekten av det også godt inn i 2018.

– Fishpool har fortsatt 61,5 kroner som mål for neste år, 10 kroner opp fra snittet i november.

Giskeødegård mener at forventningene for neste år er for høye, både hos analytikerne og hos Fishpool.

DNB Markets ser ut til å være enig i den vurderingen og skriver i sin morgenrapport at man har valgt å jekke ned enkelte kursmål i laksesektoren etter å ha nedjustert estimert laksepris for 2018.

“For 2018 har vi tatt estimert laksepris ned til 55 kroner kiloen fra tidligere 58 kroner”, skriver DNB Markets.

Meglerhuset trekker frem Grieg SeafoodGSFO.OL og LerøyLSG.OL som sine fortsatt foretrukne kjøpsalternativer innen sektoren, selv om kursmålene i de nevnte aksjene nå justeres ned til 90 og 52 kroner aksjen fra tidligere henholdsvis 95 og 55 kroner per aksje.

Med unntak av Marine HarvestMHG.OL, som er opp 0,1 prosent, faller samtlige lakseaksjer tilbake onsdag med Grieg SeafoodGSFO.OL ned 0,4 prosent mens BakkafrostBAKKA.OL, SalmarSALM.OL og LerøyLSG.OL alle ned rundt en halv prosent.

(Reporting by Joachim Dagenborg, editing by Henrik Stølen)

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer