Gå til hovedinnhold

Laks – ”Be fearful when others are greedy”

Oppdrettsnæringen og dens aksjonærer har den siste tiden tjent store penger på laks med skyhøye priser. Med supplysiden capet og stadig høy etterspørsel er prisen og dermed EBIT/kg marginer oppe på nesten kunstige høye nivåer. I en syklisk bransje som dette må vi være oppmerksom på prisingen.

I dagens omgivelser med forventninger om fortsatt høye nivåer vil NPV på alle prosjekter være attraktiv. Men hvor økonomisk levedyktig de er vil tiden vise. Kan argumentere for at aktørene bruker utviklingskonsesjoner for å øke salget på gode marginer. Dog er økt supply noe hele bransjen frykter og ikke minst oss som investorer. Med det bransjen har formidlet i det siste kan det være rasjonelt å la høydeskrekken slå inn og være ekstra varsomme med denne prisingen. En bør ikke glemme at en P/E langt over 10 i en så syklisk bransje som laks kan bli skummelt.

Videre har priselastisiteten vist seg å være noe lavere enn konsensus, men samtidig er muligens ikke den fulle priseffekten reflektert i butikkhyllene enda som følge av lange kontrakter på foredlingssiden. Etterspørselen vil trolig oppleve ett negativt skift som følge av dette og at vi ser ett prisfall for laks på denne måten.

Lukkede merder

Min mening er at lukkede merder vil bli tonegivende for årene som kommer og danne overkapasitet på supplysiden. Ikke at Norges strandlinje vil fylles av laks i basseng, men at bransjen får øynene opp for tette merder i vann.

For å oppsummere; vann fra rundt 25m dybde, hvor lusen ikke lever, tilsettes oksygen og pumpes inn i merdene for å skape de mest optimale vekstforholdene. På en slik dybde vil også vannet ha en mindre volatil temperatur gjennom året. Videre kan man simulere strømninger for å ”trene” laksen noe som gir mer proteinrikt kjøtt, samtidig som det å være i bevegelse har en beroligende effekt på fisken, ergo mindre fôr. Fôrfaktoren er blitt rapportert på 0,9, ned 25% mot dagens snitt på 1,2. Rømning vil forsvinne og forsøk gjennomført hos Sinkaberg-Hansen i 2014 viste også en overlevelse på 99%, mot vanlig drift som opplever ett svinn på 16,3% jf. Mattilsynet, ”Tap av Laksefisk i Sjø” H2014. Til slutt kan man også berolige miljøforkjemperne ved at avfallet kontinuerlig kan tappes ut av posen og brukes til produksjon av biodrivstoff.

Fremtidsutsikter

På lang sikt tror jeg departementet vil løsne på konsesjonene. Anleggene som er under testing i dag vil trolig bli godkjente og miljøbevegelsen mister sitt argument mot oppdrett. Etableringsbarrieren vil svekkes og produsentoverskuddet reduseres drastisk. I fjern fremtid tror jeg fiskenæringen i Norge vil oppleve en omstilling mot en mer teknologi-leverende nasjon. Vi vil levere lukkede anlegg som plasseres nærmere dagens store markeder som USA og Kina.

Min anbefaling blir å ikke eie aktører med nevneverdig spot eksponering (NRS), eller de med lav EBIT/Kg i dag. Videre å unngå unødvendige kostnader gjennom å eie det dyreste selskapet i bransjen (BAKKA) som vil lide av både estimatendringer og multippelkontraksjon.

Jeg har selv nytt godt av høy vekting mot fisk de siste årene gjennom AUSS og litt MHG. Dagens priser kan dog tyde på at det er logisk å redusere eksponeringen.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
3 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
03.08.2016 19:29

Strålende analyser Thomas! Gleder meg til fremtidige analyser av aksjemarkedet!

Gjest
Gjest
02.08.2016 10:45

Meget bra! Thumbs up, keep it up!

Gjest
Gjest
02.08.2016 02:50

Utrolig bra!