Kvinner slår menn på børsen

Hva? Er kvinner flinkere til å investere enn menn? De er jo generelt mindre interessert i aksjer, fond og børs, sier kanskje du. Nettopp, sier jeg!

En gladnyhet på kvinnedagen: Kvinner oppnår høyere avkastning enn menn i aksjemarkedet, siden de ikke forsøker å time markedet og søker trygghet. Det viser en analyse av Nordnets 70.000 kunder i Norge.

En trøst for oss menn er at vi sparer i gjennomsnitt mer enn kvinner. Dermed kommer menn best ut totalt sett – målt etter sparesaldo.

Vår analyse viser:

  • Veksten er størst blant kvinnelige fonds- og aksjesparere – men det er færre kvinner enn menn som sparer.
  • Kvinner og menn har en svært lik fondsportefølje, men aksjeporteføljene er veldig forskjellige.
  • Kvinner handler sjeldnere fond og aksjer enn menn.
  • De siste 14 månedene (1.1.17-1.3.18) har kvinnelige sparere oppnådd en avkastning på 25 prosent på sin aksje- og fondsportefølje, mens menn har fått 18 prosent. Til sammenligning har Oslo Børs gitt 18 prosent i perioden.

Disse tallene overrasker meg. Jeg hadde forventet at kvinner oppnår bedre avkastning i fallende markeder, siden de jevnt over tar lavere risiko. Men jeg hadde trodd at menn slo kvinner i et bullmarked, siden menn burde få betalt for den økte risikoen. Våre tall tyder imidlertid på at dette ikke er tilfelle.

Min forklaring er følgende: Mange menn forsøker å jakte gårsdagens vinnere og å time markedet. Det gjør sjelden kvinner. De har en tendens til å putte fondene i en skuff og glemme dem. Dette kan være smart, siden kvinner dermed ikke blir så lett skremt av børsfall. Menn selger oftere når børsene faller, fordi de vil forsøke å kjøpe seg inn igjen på et lavere nivå. For mange kjøp og salg spiser også av avkastningen.

All forskning viser at få klarer å kjøpe på bunn og selge på topp, og at langsiktig månedlig sparing gir best langsiktig avkastning. Her må vi menn tydeligvis lære av damene.

Undersøkelser fra USA, som denne omtalt på CNBC.com, viser også at kvinnelige sparere oppnår høyere avkastning enn mannlige.

Like fondsporteføljer, ulike aksjeporteføljer

De samme tre aksjefondene går igjen over listen for de mest populære fondene hos menn og kvinner: Nordnet Superfondet Norge (et indeksfond som investerer på Oslo Børs), DNB Teknologi (et aktivt globalt aksjefond som investerer i IT-sektoren) og DNB Global Indeks (et indeksfond som investerer i internasjonale aksjer).

Når det gjelder enkeltaksjer, ser man tydelige kjønnsforskjeller: Hos kvinnelige Nordnetkunder er tre-på-topp-listen Statoil, Orkla og Gjensidige. Dette er store, solide selskaper med moderat risiko.  Topplisten blant mannlige kunder består av NEL, DNO og Nordic Nanovector. Dette er mindre, spekulative aksjer som svinger mye i verdi.

At fondsporteføljene er så like mellom kjønnene er også overraskende på meg. Det skyldes nok at både menn og kvinner anser aksjefond som langsiktig sparing, og da er risikospredning og lave kostnader viktig for begge kjønn. At menn velger høyrisikoaksjer fremfor lavrisikoaksjer, er som forventet. Mange menn har overdreven selvtillit, og tror de kan finne morgendagens vinnere og slå markedet, noe få klarer.

Kvinner sparer mindre

Blant Nordnets kunder er gjennomsnittlig verdi av aksjer og fond 318.000 kroner blant menn og 247.000 kroner blant kvinner, altså 22 prosent lavere. Så vi menn «vinner» altså til slutt 🙂

PS: Det er naturlig at kvinner sparer noe mindre enn menn, siden de tjener noe mindre.

Vi i Nordnet har en oppfordring til kvinner på kvinnedagen: Det er flott at kvinner er smartere sparere enn menn. Det som gjenstår er å få flere kvinner til å begynne å spare – da kan kjønnsforskjellene utjevnes enda mer. Begynn i det små. Sett av noen hundrelapper i fast månedlig sparing i aksjefond, og øk beløpet etter hvert.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
2 Kommentarer
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
09.03.2018 11:56

“PS: Det er naturlig at kvinner sparer noe mindre enn menn, siden de tjener noe mindre.” Dette var en upassende kommentar på kvinnedagen! Ikke alle kvinner tjener mindre enn menn.

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
10.03.2018 11:25

Statistikken lyger ikke