Kurssikring i praksis

Du trenger ikke å selge deg ut av aksjemarkedet for å sikre deg mot et kursfall. Vi viser hvordan du på et enkelt vis kan beskytte porteføljen din mot store fall.

Investeringsdirektør Peter Warren i Warren Capital er en nestor i det norske opsjonsmarkedet. Han har skrevet et innlegg om kurssikring på Nordnetbloggen, og i ettertid har vi fått flere spørsmål på hvordan man gjør dette i praksis. Her er guiden:

Kurssikring – slik kommer du i gang

1) Du må ha papirarbeidet på plass for å kunne handle sikringsinstrumenter. Derivathandelsavtale OSE (Oslo Børs) finner du på dine kontosider hos Nordnet. Ønsker du å handle opsjoner og futures i Norden forøvrig må du også sende inn avtalen for Nasdaq OMX, og ønsker du å selge/utstede opsjoner må du ha en belåningsavtale (Frempantsettelsesavtale). Alle disse ligger på kontosidene.

2) Bestem sikringsnivå og varighet på sikringen. For sikring av porteføljer på Oslo Børs er det salgsopsjoner på OBX-indeksen som er relevant. Disse handles i såkalt standardiserte opsjonsserier, noe som betyr at Oslo Børs hver måned legger ut nye opsjoner tilpasset det nivået indeksen handles på. Er OBX-indeksen rundt 530 poeng vil det finnes kontrakter på både opp- og nedsiden av dette. For sikring er det ofte nærmeste kontrakt på nedsiden som er mest relevant.

Standardiserte opsjoner har forfall den tredje torsdag i hver måned, og det gjøres kontant oppgjør for indeksopsjoner. Det er også 100 underliggende på hver kontrakt, så om du kjøper 10 kontrakter vil det tilsvare 10*100=1000 “indeksverdier”.  Det er viktig å sette seg godt inn i hvordan dette fungerer. Oslo Børs har laget gode informasjonssider, som du finner her.

3) Kjøp en passende sikring. Som nevnt i videoen kan man enklest gjøre dette gjennom å ha salgsopsjoner tilsvarende det kronevolum du eier på børsen. Har du 530.000 på børsen i en OBX-lignende portefølje (eller en OBX-ETF) og indeksen ligger på 530 poeng tilsvarer dette 530.000/530 = 1000 “indeksverdier”. For å sikre dette trenger du derfor 10 kontrakter à 100 underliggende = 1000 salgsopsjoner på indeks. Opsjonene finner du på Nordnets sider under aksjer – opsjoner.

I videoen over nevner jeg som eksempel opsjoner med forfall i desember og kurs 520 med en pris på 18,75. Kjøper du 10 kontrakter vil det koste 10*100*18,75 = 18.750,- pluss kurtasje. Sett i forhold til en portefølje på 530.000 kan man altså si at sikringen koster 18.750/530.000 = 3,5%. Dette er sammenlignbart med en forsikringspremie.

Om indeksen handles under 520 ved forfall i desember vil disse opsjonene gi en utbetaling lik 520 – aktuell indeksverdi. Har OBX eksempelvis falt til 400 vil du få en utbetaling på (520 – 400) * 1000 = 120.000. Dette vil tilsvare det fallet du har opplevd på porteføljen din, minus det opsjonene (forsikringen) har kostet.

Forstå hva du handler

Opsjoner og andre derivater åpner opp en helt ny verden av muligheter for å ta mer skreddersydde veddemål i markedet. I bunn og grunn er det bare fantasien som setter grenser. Husk dog på investorvettreglene. Ikke invester i ting du ikke forstår. Det er viktig å søke kunnskap om dette, og det er en grunn til at disse verdipapirene omtales som “kompliserte” produkter. Opsjoner som forfaller uten realverdi har NULL i verdi, så det er her mulig å tape hele innsatsen.

Brukt som sikringsinstrument er det imidlertid ikke så vanskelig. Prisen man betaler for å være sikret er direkte sammenlignbar med en forsikringspremie.

Søk gjerne mer kunnskap om dette. Et godt startsted er:

Oslo BørsAlt du trenger å vite om opsjoner, forwards og futures.

Benytt gjerne kommentarfeltet under artikkelen for spørsmål, eller send meg meg melding på Twitter.

Credits: Bildet øverst i artikkelen fant vi tilfeldig i et billedsøk på denne siden på internet, og det var for kult til å gå ifra. Det er også fredag, og Carlsberg er er alltid aktuelt.

_________________________________

PS: Mine innlegg er ment å gi informasjon og innsikt, og er ikke å tolke som en direkte kjøps- eller salgsanbefaling. Posisjoner man tar i markedet må tilpasses den enkelte type investor/sparer. Les gjerne også Sparevettreglene og Investorvettreglene for mine anbefalinger på investoradferd.

For alle mine innlegg og kommentarer, følg meg på Twitter: @KarlNordnet

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer